Vesti
Politika
Dobre vesti za građane Srbije: Ide sa 718 na 816 evra
23.02.2023. 20:00
Izvor: B92
Dobre vesti za građane Srbije: Ide sa 718 na 816 evra
Prosečna plata u decembru prošle godine iznosila je 718 evra, a očekivanja su da u decembru ove godine dostigne 816 evra.
To je saopštio ministar finansija Siniša Mali.
"Već sada se vidi i da smo na pravom putu da ispunimo obećanje koje smo dali da će prosečna plata u Srbiji do kraja 2026. biti 1.000 evra. Neki su se smejali predsedniku Aleksandru Vučiću kada je iznosio projekciju o prosečnoj plati od 500 evra, a sada vidimo da smo već na mnogo većoj cifri, koja kontinuirano raste", ocenio je Mali, piše Blic.Prosečna zarada u decembru 2022. realno je veća za sedam procenata u odnosu na novembar 2022. Mali napominje da se povećanje dogodilo pre povećanja plata u javnom sektoru, od 1. januara ove godine, a koje je iznosilo 12,5 procenata za opšti javni sektor i 25 procenata za pripadnike Vojske Srbije.
"Nije zato teško zaključiti da je na povećanje primanja građana u decembru prošle godine, značajan uticaj imalo povećanje zarada u privatnom sektoru. To potvrđuje da naša privreda ne posustaje, da joj se motor nije ugasio, već naprotiv. To je potvrda kvaliteta našeg privrednog ambijenta, ali i sistemskih reformi koje smo sproveli poput uvođenja sistema e-fiskalizacije i e-faktura", ocenio je ministar.
Rasta zarada, otvarajući novu fabiku Kontinentala kod Novog Sada, dotakao se i predsednik Aleksandar Vučić, navodeći da je prosečna plata u Beogradu 930 evra.
"Od toga na Vračaru i Starom Gradu dostigla je oko 1.250 evra. Na Novom Beogradu i Savskom Vencu je preko 1.200 evra. U Novom Sadu je 877 evra, i ići će na 950 već u martu ili maju mesecu", rekao je predsednik Aleksandar Vučić
Kako je dodao, ono što je dobro jeste da su plate skočile i u Centralnoj Srbiji, ali ne onako kako smo želeli.
"Gledamo da podignemo podršku i u infrastrukturi, subvencijama, kapitalno intenzivnim visokotehnološkim projektima. Država će ići sa dvostrukim subvencijama, ulagaće dvostruko više od Beograda na niže, nego što će ulagati od Beograda do Novog Sada i Subotice", ocenio je predsednik Srbije.
"Povećanje prosečnih plata je urađeno 'školski'. Nismo ugrozili javni dug i onako školski smo radili na rastu. Od izvoza, povećanja investicija, ulaganja u infrastrukturne projekte, sve smo školski napravili i Srbija će sa 4. mesta po visini primanja biti prva u regionu i po primanjima, ostaje da penzije povećamo ubrzano da bi mogle da prate plate", zaključio je Vučić.
Ekonomista Ljubodrag Savić ne spori da rastu i plate i privreda, ali da je ovo momenat kada je kontekst inflacije vrlo važan.
"Povećanja su omogućena zbog boljih rezultata privrede nego što se očekivalo. U budžet države su se nominalno slila veća sredstva zbog povećanja inflacije. I u prvi mah je to povećanje dobro za budžet Srbije jer u prethodnoj godini nije bilo odliva za plate i penzije, pa se lakše isplaćuje", rekao je Savić i dodao da je sa tim povećanjem došlo i do povećanja cena.
"Kako sada stvari stoje, promena odnosa cena i plata se neće skoro desiti. Inflacija će biti prisutna i Vlada će morati i dalje da povećava plate i penzije", - kaže on.
Pored rasta zarada, dobar pokazatelj je i nezaposlenost u Srbiji koja je trenutno na rekordno niskom nivou. Na kraju trećeg kvartala prošle godine je iznosila 8,9 odsto.
Vučić je obraćajući se medijima izjavio i da očekuje da će u 2025. godini prosečna plata u Srbiji biti 1.000 evra.
"Što znači da u Novom Sadu 1.300 evra, u Beogradu na 1.350 evra, To očekujem već do kraja 2025. Očekujem za celu Srbiju toliku prosečnu platu. To smo rekli i u planu je 'Srbija 2025'", rekao je Vučić.