Vesti
Svet
Zašto su zapadni lideri skeptični prema kineskom mirovnom planu
24.02.2023. 20:00
Izvor: Politika
Zašto su zapadni lideri skeptični prema kineskom mirovnom planu
VAŠINGTON - Državni sekretar SAD Entoni Blinken, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sa skepsom su prokomentarisali kineski mirovni plan za Ukrajinu u 12 tačaka, koji je objavljen danas.
Entoni Blinken je za emisiju televizije Ej-Bi-Si "Dobro jutro Ameriko" izjavio da vredi pogledati svaki plan koji može da doprinese miru, ali je istovremeno naglasio da Kina pokušava da profitira iz dva kontradikorna stava."S jedne strane, Kina želi da se javnosti predstavi kao neutralna zemlja koja traži mirno rešenje, dok s druge strane promoviše lažni ruski narativ o ratu u Ukrajini," izjavio je Blinken, prenosi Rojters.
Državni sekretar SAD je tvrdi da Kina preko svojih kompanija pomaže Rusiji i ponovio optužbe da Peking „sada razmišlja o tome da pomogne i oružjem."
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je novinarima u Talinu saopštio da Kina „nema veliki kredibilitet" zato što nije osudila "ilegalnu invaziju na Ukrajinu."On je podsetio i da je Kina potpisala ugovor sa Rusijom samo nekoliko dana pre početka invazije na Ukrajinu, prenosi Tanjug.
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je rekla da Kina nije predstavila mirovni plan, već samo neke principe.
„Naravno, prostudiraćemo principe, ali prostudiraćemo ih u kontekstu činjenice da je Kina odabrala na čijoj je strani", dodala je fon der Lajen.