Vesti
Sport
Poznate sve reprezentacije koje će nastupiti na Svetskom prvenstvu u košarci 2023. godine
28.02.2023. 20:00
Izvor: Danas
Poznate sve reprezentacije koje će nastupiti na Svetskom prvenstvu u košarci 2023. godine
Pobedom košarkaša Srbije nad Velikom Britanijom (101:83) u poslednjem kolu kvalifikacija ekipa Svetislava Pešića postala je poslednja reprezentacija koja je izborila učešće na Svetskom prvenstvu u košarci koje se igra ove godine u Japanu, Indoneziji i na Filipinima.
Na Mundobasketu će učestvovati 32 ekipe a najveće iznenađenje je eliminacija Argentine, vicešampiona sa poslednjeg prvenstva u Kini.
Iz Evrope su se na plasirali Srbija, Finska, Francuska, Gruzija, Nemačka, Grčka, Italija, Letonija, Litvanija, Crna Gora, Slovenija, Španija.Predstavnici Afrike biće Zelenortska Ostrva, Angola, Egipat, Obala Slonovače i Južni Sudan, dok će Aziju i Okeaniju predstavljaju Australija, Kina, Iran, Japan, Jordan, Liban, Novi Zeland i Filipini.
Učešće u kvalifikacijama u američkoj zoni izborili su reprezentacije SAD, Venecuele, Brazila, Kanade, Dominikanske Republike, Meksika i Portorika.
Žreb za grupe prve faze šampionata biće održan 29. aprila, a Mundobasket je na pogramu od 25. avgusta do 10 septembra 2023. godine.