Vesti
Svet
Amerika gasi Tiktok – zašto Vašington strahuje od te društvene mreže
28.02.2023. 20:00
Izvor: Politika
Amerika gasi Tiktok – zašto Vašington strahuje od te društvene mreže
VAŠINGTON – Američke savezne agencije treba da osiguraju da njihovi uređaji nemaju više aplikaciju „Tiktok”, a za to imaju rok od 30 dana, objavila je Kancelarija za upravljanje i budžet Bele kuće.
Američki članovi Kongresa smatraju aplikaciju, čiji je vlasnik kineska firma „Bajt dens”, pretnjom za nacionalnu bezbednost i zabranili su njenu upotrebu na uređajima svojih zaposlenih glasanjem krajem decembra.Naređenje kancelarije Bele kuće je sprovođenje tog zakona koji je početkom januara ratifikovao predsednik Džozef Bajden.
Direktorka kancelarije Šalanda Jang zatražila je u memorandumu od američkih vladinih agencija da ukinu i zabrane postavljanje te aplikacije na njihovim uređajima ili uređajima kojim one upravljaju i da zabrane „internet veze” sa svojih uređaja ka aplikaciji.
Zabrana se ne odnosi na američka tela koja ne zavise od savezne vlade ni na milione pojedinaca koji koriste „Tiktok”.Američka unija za građanske slobode (ACLU) osudila je novi zakon navodeći da se to zapravo svodi na zabranu „Tiktoka”.
„Kongres ne treba da cenzuriše cele platforme i liši Amerikance njihovog ustavnog prava na slobodu govora i izražavanja”, saopštila je glavna politička savetnica ACLU-a Džena Leventof.
„Imamo prava da koristimo „Tiktok” i druge platforme za razmenu naših misli, naših ideja i stavova sa ljudima u zemlji i celom svetu”, dodala je ona, prenela je Beta.
Zapad sve više proučava izrazito popularnu platformu kratkih videa, strahujući da bi Peking tako mogao da dođe do podataka korisnika celog sveta.
Zabrana američke savezne vlade usledila je nekoliko dana posle slične odluke Evropske komisije koja je zabranila aplikaciju „Tiktok” svom osoblju da bi „zaštitila” instituciju.Vlada Kanade je takođe objavila juče da će zabraniti „Tiktok” na mobilnim uređajima koje daje svom osoblju, navodeći „neprihvatljiv nivo rizika” za privatnost i bezbednost.
„Tiktok” je među zabranjenim aplikacijama u Indiji od 2020. godine.
Sa više od milijardu aktivnih korisnika na svetu „Tiktok” je na šestom mestu najviše korišćenih društvenih platformi, prema poslednjem izveštaju „Vi ar sošal” koja prati razvoj digitalnog sektora, objavljenom u januaru.
„Tiktok” je u novembru priznao da neki njegovi zaposleni u Kini mogu da pristupe podacima evropskih korisnika i u decembru je priznao da su zaposleni koristili te podatke da prate novinare. Međutim grupa negira da kineska vlada ima bilo kakvu kontrolu ili pristup njenim podacima.