Vesti
Svet
Na dnu jezera Hjuron pronađena olupina broda za kojim se tragalo 129 godina
01.03.2023. 20:00
Izvor: Danas
Na dnu jezera Hjuron pronađena olupina broda za kojim se tragalo 129 godina
Istraživači u američkoj saveznoj državi Mičigen obznanili su danas otkriće „veličanstveno očuvane“ olupine broda Ajronton, stotinak metara ispod površine jezera Hjuron, čija je lokacija bila misterija 129 godina, javlja Foks njuz.
Šezdesetak metara dugačak teretni brod potonuo je 1894. godine u reonu jezera Hjuron zvanom „Aleja brodoloma“ nakon što se sudario sa drugim brodom, a otkriven je u vodama današnjeg rezervata Tander bej, saopštila je Nacionalna asocijacija SAD za okeane i atmosferu.
Ajronton je imao sedam članova posade. Katastrofu su preživela samo dvojica, tako što su se držala za plutajuće ostatke broda u ledenim vodama Hjurona, a preostalih pet mornara, uključujući kapetana, umrlo je iako su uspeli da se ukrcaju u čamac za spasavanje.
Naime, u nastalom haosu posada nije uspela da ga otkači od broda.
Nove fotografije sa dna jezera, koje su objavljene danas, prikazuju čamac za spasavanje koji je još privezan za brod – više od jedan vek kasnije.
Barža Ajronton je 26. septembra 1894. godine plovila Hjuronom vezana za parnjaču koja ju je teglila, a onda je odlučeno da se veza dva broda prekine kako bi se izbegao potencijalni sudar nakon što se na tegljaču pokvario motor.
Dok su mornari na uzburkanim vodama Hjurona – jednog od velikih jezera između SAD i Kanade – pokušavali da uključe pomoćni pogon, Ajronton se našao na putu druge parnjače po imenu Ohajo, a koja je nosila 1.000 tona žita.
Brodovi su se razdvojili posle sudara, ali su oba bila fatalno oštećena, i potonula su. Preopterećen tovarom, Ohajo je potonuo veoma brzo, ali je svih njegovih 16 članova uspelo da uđe u čamce za spasavanja i nađe spas na drugim brodovima koji su pritekli u pomoć.
Ajronton je, međutim, otplutao izvan vidika pristiglih brodova i potonuo, povukavši sa sobom pet članova posade.
Olupina broda Ohajo otkrivena je 2017. godine, a olupina Ajrontona tek sada.