Vesti
Svet
Sedmoro putnika aviona u SAD u bolnici posle ‘propadanja’ aviona
02.03.2023. 20:00
Izvor: Danas
Sedmoro putnika aviona u SAD u bolnici posle ‘propadanja’ aviona
Avion nemačke „Lufthanze“ koji je upao u „znatnu turbulenciju“ iznad SAD, prekinuo je putovanje i sleteo na Međunarodni aerodrom Dales u Vašingtonu da bi se u bolnici pružila pomoć za sedam povređenih putnika, rekli su zvaničnici.
Let iz Ostina, u Teksasu, za Frankfurt, u Nemačkoj, prekinut je neplaniranim sinoćnim sletanjem na aerodrom Dales, rekao je danas portparol Vašingtonske gradske uprave za aerodrome i izneo da je sedmoro putnika u bolnici s manjim povredama.
Posada „Erbasa A330“ je prijavila da je avion ušao u jaku turbulenciju na visini od 37.000 stopa (oko 11.300 metara) iznad američke države Tenesi, saopštila je američka Savezna uprava za avijaciju.
Putnica Suzan Cimermen iz Teksasa ispričala je da je jedan od pilota rekao putnicima da je avion „propao“ oko 1.000 stopa, (300 metara). Ona je rekla da je osećaj bio kao da je otpao pod pod nogama, da je sve lebdelo, i da su za trenutak bili u bestežinskom stanju.
Turbulencija je nepredviđeno kretanje nestabilnog vazduha. Iako se obično povezuje s jakim nevremenom, najopasnija je kada se turbulencije desi je kada je vedro, jer ju je teško predvideti, a nema vidljivog znaka da joj se avion približava.
Turbulencija je, po izveštaju američkog Nacionalnog saveta za bezbednost u saobraćaju (NTSB), glavni uzrok nesreća i povreda tokom leta: turbulencije su bile uzrok 37,6 odsto svih nesrećnih slučajeva tokom komercijalnih letova od 2009. do 2018. godine.