Vesti
Svet
Povlačenje ukrajinskih snaga iz Bahmuta
04.03.2023. 20:00
Izvor: Politika
Povlačenje ukrajinskih snaga iz Bahmuta
Izviđačka jedinica koja dejstvuje dronovima, sa sedištem u gradu, dobila naređenje da se prebaci na novo mesto borbenih dejstava
Iako se proteklih nekoliko dana govori da su ruske snage praktično preuzele kontrolu nad Bahmutom, odnosno Artjomovskom, još nije kraj bitke za ovaj grad na istoku Ukrajine. Osnivač ruske privatne paravojne organizacije „Vagner” Jevgenij Prigožin juče je rekao da su ruske snage praktično opkolile Bahmut i da kijevske snage imaju samo jedan pravac za izlazak. Prigožin je u video-snimku pozvao ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da povuče snage iz Bahmuta i poručio mu: „Pustite vojnike da idu kući”.
Da je ipak na pomolu ruska pobeda svedoči i naređenje da ukrajinska izviđačka jedinica koja dejstvuje dronovima, sa sedištem u Bahmutu, napusti opkoljeni grad. Njen komandant Robert Brovdi u video-snimku objavljenom na „Telegramu”, kako je preneo Si-En-En, rekao je: „Usred noći, jedinica ’Madijarske ptice’ dobila je naređenje da odmah napusti Bahmut i prebaci se na novo mesto borbenih dejstava”.„Mi izvršavamo naređenje”, rekao je Brovdi i dodao da ne zna zašto se jedinica premešta.
Rusija intenzivno radi na rasvetljavanju, kako se kaže, terorističkog napada u Brjanskoj oblasti. Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je juče da je Moskva izvukla odgovarajuće zaključke i da taj zločin neće proći nekažnjeno. „Izvukli smo prave zaključke iz onoga što se desilo. Ruski istražni organi su pokrenuli istragu. Ovaj zločin neće proći nekažnjeno”, poručeno je iz ruskog MSP, preneo je Tas.
U saopštenju je navedeno da su „ukrajinski zvaničnici nekoliko puta priznali da se sve njihove akcije sprovode uz odobrenje i podršku SAD, kao i drugih zemalja NATO-a”. „Ubistva u regionu Brjansk izvršena su oružjem NATO-a. To nameće prirodno pitanje da se te zemlje (Severnoatlantske alijanse) smatraju saučesnicima i sponzorima terorizma”, dodato je iz ministarstva.U četvrtak su, kako su preneli ruski mediji, ukrajinski saboteri upali u Rusiju, u Brjansku oblast, ubili dva civila i teško ranili 11-godišnjeg dečaka.
Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika, ponovo je demantovao da je Ukrajina izvršila bilo kakve napade na ruskoj teritoriji, preneo je britanski list „Gardijan”. „Eksplozije na kritičnim objektima, neidentifikovani dronovi koji napadaju regione Ruske Federacije; sukobi bandi, napadi na naseljena mesta – sve su to direktne posledice gubitka kontrole unutar Ruske Federacije i posledice rata; Ukrajina nije umešana u unutrašnje sukobe u Ruskoj Federaciji”, rekao je Podoljak.
Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je na jučerašnjoj sednici Saveta bezbednosti da treba razmotriti uvođenje antiterorističke zaštite objekata.