Vesti
Sport
Američki senatori traže od predsednika Bajdena: Dozvolite Đokoviću da igra u SAD
04.03.2023. 20:00
Izvor: Danas
Američki senatori traže od predsednika Bajdena: Dozvolite Đokoviću da igra u SAD
Američki senatori Rik Skot i Mark Rubio napisali su predsedniku SAD Džou Bajdenu otvoreno pismo nakon što je odbijen zahtev Novaka Đokovića da mu se dozvoli da uđe u SAD uprkos tome što nije vakcinisan.
Kako je saopštio Rik Skot, tamošnje vlasti neće dozvoliti srpskom teniseru da se takmiči na mastersima u Indijan Velsu i Majamiju.
U pismu dvojice republikanskih senatora piše:„Dragi predsedniče Bajden,
Skrenuta nam je pažnja da je naša administracija odbila zahtev da se odustave od trenutno obavezne vakcinacije za strane turiste da uđu u SAD koja od strane najbolje rangiranog tenisera planete Novaka Đokovića.
Pišemo vam sa namerom da dozvolite njegovo izuzeće, koje je neophodno da bi se gospodin Đoković takmičio na mastersu u Majamiju koji će biti održan u Floridi 19. marta 2023. godine.
Septembra 2022. godine ste čitavoj državi objavili u ’60 minuta’ da je ‘pandemija koronavirusa gotova’ i ranije ove godine je doktor Entoni Fauči objavio naučni članak koji pokazuje da pokazuje limitiranu efikasnost vakcina u zaštiti od respiratornih patogena, kao što je taj novi virus.U svetlu ovih promenjenih okolnosti koje ste priznali vi i vaša sopstvena administracija sadašnje restrikcije za putnike iz inostranstva koji ulaze u SAD deluju zastarele i spremne za povlačenje.
Gospodin Đoković je sportista svetske klase u najboljeg fizičkom stanju koji nema visok rizik od ozbiljnih komplikacija od koronavirusa. Deluje nelogično i neusklađeno sa mišljenjem vaše administracije da mu se ne dozvoli da uđe u SAD i da se koristi na profesionalnom turniru.
Manjak rizika po javno zdravlje zajedno sa čistim benefitima njegovog učešća na turniru to bi bio veliki pokretač naše lokalne ekonomije i treba napraviti odluku koja će biti presedan za ostale u toj poziciji, nadamo se da će doći do potpunog povlačenja obavezne vakcinacije za strane turiste koji žele da legalno uđu u našu veliku državu.
Pozivamo vas da odmah dozvolite gospodinu Đokoviću oslobađanje od obavezne vakcinacije za strane putnike da biste mu dozvolili da se takmiči na mastersu u Majamiju“, piše u pismu Rika Skota i Marka Rubija.
Masters u Majamiju je na programu od 19. marta do 2. aprila.