Vesti
Svet
Kim Jo-džong: Svako obaranje naših raketa bilo bi objava rata
07.03.2023. 20:00
Izvor: Politika
Kim Jo-džong: Svako obaranje naših raketa bilo bi objava rata
PJONGJANG - Severna Koreja je saopštila da će svaki potez koji bi doveo do obaranja njenih probnih raketa shvatiti kao objavu rata i okrivila je SAD i Južnu Koreju da zajedničkim vojnim vežbama podižu tenzije, prenosi Rojters pozivajući se na severnokorejske medije.
Kim Jo-džong, sestra lidera Severne Koreje Kim Džong-una, upozorila je u saopštenju da će Pjongjang akcije američke vojske, upućene prema strateškom oružju Severne Koreje, videti kao „objavu rata”, izvestila je severnokorejska novinska agencija KCNA.Ona je nagovestila da bi Pjongjang mogao da ispali još raketa u Tihi okean.
„Pacifik nije u američkom ili japanskom posedu”, poručila je Kim.
SAD i njihovi saveznici do sada nisu obarali severnokorejske balističke rakete, koje je Savet bezbednosti UN zabranio, navodi Rojters.U odvojenom saopštenju Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje je optužilo SAD za otežavanje situacije zajedničkim vojnim vežbama sa bombarderom B-52 i planiranjem dodatnih vežbi na terenu sa Južnom Korejom.
Južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje, koje je zaduženo za odnose sa Severnom Korejom, saopštilo je u odgovoru da je „bezobziran nuklearni i raketni razvoj” Pjongjanga krivac za pogoršanje situacije.
SAD i Južna Koreja će sledeće nedelje započeti 10-dnevne vojne vežbe pod nazivom „Štit slobode”.
U Južnoj Koreji se nalazi 28.500 američkih vojnika, stacioniranih tamo od Korejskog rata, vođenog od 1950. do 1953. godine, koji je završen primirjem, zbog čega su Pjongjang i Seul, tehnički, i dalje u ratu, navodi Rojters, prenosi Tanjug.