Vesti
Politika
Dačić na forumu u Budimpešti: Postoji kriza kriterijuma za ulazak u EU
09.03.2023. 20:00
Izvor: Danas
Dačić na forumu u Budimpešti: Postoji kriza kriterijuma za ulazak u EU
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas na Balkanskom forumu u Budimpešti da postoji kriza kriterijuma za ulazak u EU i izrazio sumnju u evropsku perspektivu Zapadnog Balkana
Na ministarskom panelu Balkanskog foruma, Dačić je rekao da je Srbija „svesna unutrašnje prekompozicije EU u ovom trenutku“, ali da je ona „dala obećanje da će sledeća članica doći sa Zapadnog Balkana“, objavljeno je na Instagram nalogu šefa srpske diplomatije.
„Čuli smo mnogo priča da smo visoko na lestvici prioriteta, ali je očigledan zamor. Ne znam da li ćemo mi dočekati da budemo članica EU“, kazao je Dačić.
On je izrazio skeptičan stav prema evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, rekavši da o njoj postoji samo jedna rečenica u Sporazumu o putu ka normalizaciji Kosova i Srbije, poznatom i kao francusko-nemački predlog.
„O kojoj evropskoj perspektivi mi govorimo kada znamo da u francusko-nemačkom predlogu, iako se zna koliko je on težak i za Beograd i za Prištinu, stoji samo jedna rečenica, da otvara evropsku perspektivu. Napišite barem da je to u 21. veku“, naveo je Dačić.
Šef srpske diplomatije je dodao da je Severna Makedonija „promenila ime zbog evropske perspektive, pa se ništa nije desilo i pojavio se novi uslov“.
„Sve to ne umanjuje našu ljubav ka EU, mnoge zemlje podržavaju naš evropski put, a pogotovo Mađarska kojoj smo neizmerno zahvalni“, naveo je Dačić.
Dačić: Mađarska jedna od zemalja koje najviše podržavaju pristupanje Srbije EU
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas posle sastanka sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom da je za Srbiju bitno da Budimpešta podržava pristupanje Srbije EU, ističući da se više puta zahvalio njenim zvaničnicima na takvom stavu.
„Mađarska je jedna od zemalja koja najviše podržava proširenje Srbije u EU i to što se konkretno nas tiče, govori i o Republici Srbiji kao zemlji koja je zaslužila brzo članstvo u Evropskoj uniji,“, objavio je Dačić preko svog Instagram profila izjavu koju je dao srpskim medijima u Budimpešti posle sastanka sa Sijartom.
On je ukazao da bez obzira što se u EU odlučuje konsenzusom o tim pitanjima, i što je to možda jedan od glasova koji neki drugi neće poslušati, za Srbiju veoma bitno da takvi stavovi postoje, dodajući da se „više puta zahvalio „i mađarskom premijeru i mađarskom ministru spoljnih poslova na izrazitoj podršci koju Srbija ima“.
Dačić je rekao da je velika stvar kada Mađarska koja ima veliku nacionalnu manjinu u mnogim zemljama širom Evrope kaže da je odnos Srbije po pitanju mađarske nacionalne manjine primer kako neko treba da se odnosi prema nacionalnim manjinama.
Dačić je ranije danas u Budimpešti učestvovao na Balkanskom forumu, a odvojeno se sastao sa šefom diplomatije Mađarske Sijartom i ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije Bujarom Osmanijem.