Vesti
Svet
Sukob demonstranata i policije na protestima u Moldaviji
12.03.2023. 20:00
Izvor: Politika
Sukob demonstranata i policije na protestima u Moldaviji
KIŠINjEV – U centru glavnog grada Moldavije Kišinjeva danas su izbili sukobi policije i učesnika opozicionog protesta koji pokušavaju da probiju policijsku blokadu na prilazu glavnom gradskom trgu, javlja ruska agencija Tas.
U koloni je više hiljada ljudi, koje vode poslanici iz opozicione partije Šor zahtevajući od vlade da plati račune za grejanje i struju, kao i ostavku predsednice Sandu i kabineta ministara, prenosi RIA Novosti.Kako navodi agencija, demonstranti su uzvikivali „Dole diktatura”, kao i „Dole predsednica Maja Sandu”.
U Moldaviji se od prošlog leta održavaju masovni protesti. Demonstranti optužuju vlasti za nesposobnost da obuzda nagli rast cena i rekordnu inflaciju od 30 odsto.
Prošle godine su takvi skupovi u Kišinjevu okončani sukobima sa policijom koja nije dozvolila demonstrantima ulazak u centar Kišinjeva. U oktobru je policija rasterala šatorski kamp koji su organizovali demonstranti između zgrade parlamenta i Predsedništva, preneo je Tanjug.Moldavska premijerka Natalija Gavrilica podnela je 10. februara ostavku, samo godinu i po dana od imenovanja.