Vesti
Svet
Ekstremno siromaštvo moglo bi biti iskorenjeno na globalnom nivou do 2050. godine?
14.03.2023. 20:00
Izvor: Blic
Ekstremno siromaštvo moglo bi biti iskorenjeno na globalnom nivou do 2050. godine?
Ekstremno siromaštvo bi moglo konačno da bude iskorenjeno do 2050. godine zahvaljujući povećanoj stopi ekonomskog rasta u zemljama sa niskim i srednjim prihodima, predviđa se u izveštaju Centra za globalni razvoj (CGD), neprofitnom analitičkom centru sa sedištem u Vašingtonu.
Iako je pandemija kovida-19 usporila napredak u procesu iskorenjivanja ekstremnog siromaštva i stvorila dodatne izazove na tom putu, ta šteta može imati veoma ograničen uticaj na dalji globalni ekonomski rast, navodi se u izveštaju CGD, prenosi londonski Gardijan.
- Znamo da će svet izgledati drugačije 2050. godine i da će klimatske promene doneti još veću zabrinutost u budućnosti. Ipak, ne možemo dozvoliti da to utiče i zaseni činjenicu da kontinuirani ekonomski rast ne sme nikoga da ostavi u najočajnijem siromaštvu, koje je bilo sudbina velike većine čovečanstva tokom većeg dela istorije - rekao je Čarls Keni, viši saradnik u CGD i jedan od autora izveštaja.
On je ukazao da će nejednakost verovatno ostati i da će siromaštvo i dalje postojati, ali veći rast bi trebalo da doprinese da većina ljudi ima stabilno zaposlenje i prihode.
Autori izveštaja su predvideli znatno sporiji rast u zemljama sa visokim dohotkom u naredne dve decenije i rast BDP za svega 20-ak odsto, dok će se u zemljama sa niskim i srednjim dohotkom stopa rasta udvostručiti.