Vesti
Politika
Vučević u Briselu: Pozicija Srbije nešto bolja posle ohridskih razgovora
21.03.2023. 20:00
Izvor: Danas
Vučević u Briselu: Pozicija Srbije nešto bolja posle ohridskih razgovora
Ministar odbrane Miloš Vučević istakao je danas, posle razgovora sa evropskim komesarom za proširenje i susedsku politiku Oliverom Varheljijem na marginama Šuman foruma u Briselu, da se stiče utisak da je pozicija Srbije nešto bolja posle ohridskih razgovora.
Utisak ljudi sa kojima sam ovde razgovarao je da je Srbija bila konstruktivniji partner u razgovorima u Ohridu, koji nisu bili nimalo laki. Nije ništa ni završeno, u krajnjem slučaju nije ništa još ni potpisano, ali postoji želja da se ide u ukupnu normalizaciju srpsko-albanskih odnosa, rekao je Vučević.
Forum je bio dobra prilika da vidite ljude, da razumete poruke, da mi kao Srbija razumemo šta će se dalje dešavati, kako Evropska unija razmišlja. Bolje biti prisutan nego odsutan, jer možete da kažete nešto što je bitno za nas i da promovišete srpsku poziciju i srpske stavove, dodao je on, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Vučević je napomenuo da je Srbija zemlja kandidat, strateški opredeljena da bude članica Evropske unije, ali s pozicije vojnih saveza vojno neutralna država i sa otvorenim pitanjem, odnosno problemom i izazovima oko Kosova i Metohije.
Tu nemamo iste aršine, jer se u narativu oko Ukrajne insistira na nepovredivosti granica i suverenitetu jedne međunarodno priznate države, s čim Srbija apsolutno nema nikakav problem, naprotiv, ali se, s druge strane, nama ne prihvata ili ne priznaje takva pozicija, poručio je Vučević.