Vesti
Politika
Ružić: Jačamo saradnju sa Italijom u oblasti obrazovanja i nauke
22.03.2023. 20:00
Izvor: RTV
Ružić: Jačamo saradnju sa Italijom u oblasti obrazovanja i nauke
Beograd - Ministar prosvete Branko Ružić, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i ministarka za visoko obrazovanje i istraživanje Italije Ana Maria Bernini potpisali su danas u Beogradu Memorandum o saradnji Srbije i Italije u oblasti visokog obrazovanja i nauke.
Ministar Ružić istakao je da će ovaj Memorandum doprineti još boljoj saradnji dve zemlje u oblasti obrazovanja, nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.
Potpisivanju Memoranduma prethodio je sastanak ministra Ružića i italijanske ministarke, a tokom razgovora bilo je reči i o jačanju saradnje Srbije i Italije u oblasti visokog i dualnog obrazovanja.
Ministar je naveo da u Srbiji posluje veliki broj italijanskih kompanija i ocenio da je važno da što veći broj njih bude uključen u sistem dualnog obrazovanja.
„Osim nacionalnog modela dualnog obrazovanja u srednjim školama, omogućili smo i studije po dualnom modelu“, rekao je ministar i podsetio da je formirana i posebna Kancelarija za dualno obrazovanje.
Ministar je rekao da je sve veće interesovanje učenika u Srbiji za učenje italijanskog jezika i da je zbog toga važno da se za njih stvore dodatne mogućnosti, kroz razmenu učenika, letnje kampove i centre za učenje italijanskog jezika.
Ružić je podsetio da se dvojezična nastava na srpskom i italijanskom jeziku realizuje u Trećoj beogradskoj gimnaziji.
Ministar Ružić zatvorio je danas forum za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije, koji je održan u Privrednoj komori Srbije.
Tom prilikom potpisana je i Deklaracija o saradnji u oblasti visokog obrazovanja, nauke, kulture i umetnosti.
Deklaraciju su potpisali ambasador Italije Luka Gori i dekani pet univerziteta u Srbiji – Univerzitet u Beogradu, Univerzitet umetnosti iz Beograda, Univerzitet u Nišu, Univerzitet u Kragujevcu i Univerzitet u Novom Sadu.