Vesti
Svet
EU osuđuje pretnje Medvedeva protiv Međunarodnog krivičnog suda
23.03.2023. 20:00
Izvor: Politika
EU osuđuje pretnje Medvedeva protiv Međunarodnog krivičnog suda
BRISEL – Evropska unija osuđuje nezakonitu pretnju zamenika predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrija Medvedeva da će upotrebiti silu protiv Međunarodnog krivičnog suda (MKS) i njegove zemlje domaćina, Holandije, saopštila je danas služba za spoljne poslove EU.
Takođe „žali zbog mera koje je Rusija najavila protiv tužioca MKS-a i sudija uključenih u izdavanje naloga za hapšenje ruskih predstavnika”, navodi se u saopštenju EU. Dodaje se da EU u potpunosti podržava rad MKS, kao i da je neprihvatljiva svaka mera odmazde protiv onih koji su uključeni u rad MKS.U vođenju borbe protiv nekažnjivosti, MKS mora da bude u stanju da radi nezavisno i nepristrasno. EU dodaje da „ostaje posvećena odbrani Suda od bilo kakvog uplitanja spolja koje ima za cilj ometanje toka pravde i podrivanje međunarodnog sistema krivičnog pravosuđa”.
„EU će nastaviti da se zalaže za univerzalnost Rimskog statuta i poziva sve države koje to još nisu učinile da razmotre pridruživanje MKS-u kako bi se okončala nekažnjivost za najteže zločine”, piše u saopštenju. MKS je u sredu izrazio zabrinutost nakon izjave Medvedeva da je sasvim moguće zamisliti da se hipersonična raketa ispali iz Severnog mora sa ruskog broda u haškom sudu, kao i da bi hapšenje Vladimira Putina u inostranstvu predstavljalo objavu rata Rusiji.
„Zamislite da se ova situacija zaista dogodi. Predsednik nuklearne sile stigne u, recimo, Nemačku i bude uhapšen. Šta to znači? Objava rata Rusiji. Ako se to desi, onda će sve naše sposobnosti, rakete i slično, pasti na Bundestag, kancelara i tako dalje”, dodao je Medvedev, prenosi Tanjug.