Vesti
Društvo i ekonomija
Ministar Mali započeo pregovore sa Misijom MMF-a
23.03.2023. 20:00
Izvor: Politika
Ministar Mali započeo pregovore sa Misijom MMF-a
Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali započeo je danas razgovore sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda koju predvodi Donal Makgetigen, a u okviru prve revizije aktuelnog stendbaj aranžmana. Misija MMF-a boraviće u Beogradu do 4. aprila.
Stendbaj aranžman odobren je Republici Srbiji 19. decembra 2022. godine, a program ima za cilj očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, jačanje otpornosti privrede u uslovima globalne energetske krize i podsticanje održivog rasta, saopštilo je resorno ministarstvo.Ministar Mali je istakao da su srpske javne finansije stabilne kao i da je prvi kvartal završen sa pozitivnim indikatorima. Dodao je da je Srbija nastavila da raste, uprkos svim izazovima, kao i da je javni dug u potpunosti pod kontrolom. Sumirajući prethodnu, kao i prvi kvartal ove godine, Mali je rekao i da je zabeležen rekordan priliv stranih direktnih investicija i istorijski niska stopa nezaposlenosti.
Mekgetigen je pohvalio napore Vlade Republike Srbije i Ministarstva finansija i sve što je urađeno na održavanju stabilnosti javnih finansija. Mali i Mekgetigen su razgovarali i o situaciji u energetskom sektoru, a potpredsednik Vlade je istakao da je u tom smislu dosta urađeno u poslednjih nekoliko meseci, te da Srbiju očekuju velike investicije u ovaj sektor u narednim godinama. Pored velikih investicija, radi se i na planu za strateško restrukturisanje Elektroprivrede Srbije kako u narednim godinama to preduzeće ne bi predstavljalo fiskalni rizik za budžet.
Ministar Mali je dodao i da danas, nakon što je završena zimska sezona, može da kaže da nije potrošeno onoliko gasa koliko je bilo očekivano, kao i da je i produžen najam skladišta u Mađarskoj na dodatnih 12 meseci. On je zaključio da je Srbija na dobrom putu što se tiče ciljeva u oblasti energetike iz aktuelnog aranžmana.Kada je reč o stanju u budžetu, Mali je naveo da su pokrivene potrebe za finansiranjem budžeta za ovu godinu. Dodao je i da, zbog globalnih izazova, imamo prostora, odnosno tzv. "bafere" u budžetu, u slučaju da je potrebno da država na neki način reaguje. Rekao je i da se trenutno bavi 2024. godinom, u smislu finansiranja budućih obaveza, ali i da je namera Vlade da se nastavi sa velikim ulaganjima u javne investicije. Kako je naglasio, najvažnije je da se u tom smislu nađu novi izvori rasta.
Mekgetigen se saglasio da je važno da se, kada je reč o rashodima, sredstva troše na javne investicije, koje doprinose daljem privrednom rastu. Mali je naglasio da proces transformacije i modernizacije Poreske uprave odlično napreduje, kao i da će ta uprava uskoro dobiti novu zgradu. Ukazao je i da su uspešno završeni projekti nove e-fiskalizacije i e-faktura, kao i da će privrednicima biti omogućen brži povraćaj PDV-a. Osim toga, kada je reč o carini, ministar je rekao da se trenutno radi na projektu e-otpremnica.
Sagovornici su razgovarali i o napretku projekta "Iskra" koji podrazumeva sistem centralizovanih zarada, a Mali je naveo da je ispunjen jedan od ciljeva programa koji se tiče uključivanja sektora obrazovanja, sa preko 1.800 ustanova u sistemu.