Vesti
Sport
Bivši fudbaler Crvene zvezde preti Mesiju; nadao se pozivu Srbije, danas reprezentuje Kurasao
24.03.2023. 20:00
Izvor: Danas
Bivši fudbaler Crvene zvezde preti Mesiju; nadao se pozivu Srbije, danas reprezentuje Kurasao
Slovio je za velikog talenta u fudbalskoj školi Ajaksa. Za njegove kvalitete bili su zainteresovani Holandija i Srbija, međutim, Rišairo Živković na kraju je zaigrao za Kurasao.
Dočekali su navijači Argentine da ugoste sovje fudbalere prvi put posle osvajanja Svetskog prvenstva u Kataru.
Leo Mesi i saigrači sinoć su na Monumentalu, na kojem je bilo više od 90.000 frenetičnih navijača, ugostili Panamu u prijateljskom meču koji je bio ispunjen jakim emocijama, čak i suzama argentinskih fudbalera.Bio je to prvi nastup Gaučosa pred domaćim navijačima nakon osvajanja Mundijala u Kataru.
Već za četiri dana, u želji da se prikažu što većem broju Argentinaca, zvanični svetski prvaci odigraće još jedna prijateljski susret na severu zemlje, u Santjagu.
Stadion prima svega 30.000 gledalaca, a s obzirom na to da je samo preko intereneta poslato 2,5 miliona zahteva za kupovinu ulaznica, jasno je da će samo najsrećniji ili oni sa najboljim konekcijama doći do željenih karata.Rival Mesiju i saigračima biće mala zemlja sa relativno anonimnom fudbalskom reprezentacijom – Kurasao.
Reč je o ostrvu u južnim Karibima sa svega 150.000 stanovnika.
Kurasao je bivša holandska kolonija koja se za nezavisnost izborila tek 2010. godine. Reprezentacija je dobila mogućnost da se takmiči u međunarodnim okvirima godinu dana kasnije.
Ekipa je uglavnom sastavljena od igrača koji su rođeni i odrasli u Holandiji ali nikada nisu uspeli da se izobre za državni dres te zemlje.
Selektori su između ostalih bili Gus Hidink i Patrik Klajvert, a kapiten i najzvučnije ime reprezentacije je bivši Evertonov defanzivac, Kuko Martina.
Najnovije pojačanje reprezentacije je Rišairo Živković, fudbaler srpskih korena, koji je nekada bio velika nada Ajaksa.
Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde nije uspeo da zadovolji standarde Ajaksa, zbog čega je pokušao da se dokaže u Belgiji, Kini, engleskom Šefild junajtedu.
Leta 2021. stigao je u Ljutice Bogdana u nadi da će se na srpskim terenima dokazati i zaslužiti transfer u neku bogatiju sredinu.
Ne da nije uspeo u toj nameri, već se pokazao kao veliki promašaj.
Odigrao je samo 14 utakmica za godinu dana i pušten je besplatno u holandski Emen, sa kojim se ove sezone bori za opstanak.
Zbog partija u holandskom klubu zaslužio je poziv reprezentacije Kurasaoa.
– Kurasao me je zvao još od početka karijere, ali sam želeo da reprezentativnu karijeru gradim sa Holandijom ili makar Srbijom, o kojoj sam takođe razmišljao. Međutim, to više nije realno u ovom momentu. Kako sam uglavnom živeo u inostranstvu, reprezentativne pauze sam koristio da dođem kući u Holandiju. U međuvremenu, Kurasao je nastavio da me zove – objasnio je razloge višegodišnjeg oklevanja Živković u razgovoru za holandske medije.
– Pošto sada živim u Holandiji, kada su mi opet poslali poziv, pomislio sam: Zašto da ne? Uradiću to’. Odazvao sam se pozivu da zaigram za Kurasao.
Njegov debi očekuje se u subotu uveče protiv Kanade u KONKAKAF Ligi nacija, međutim, ono što ga više inspiriše jeste činjenica da će se potom sastati sa Argentinom u prijateljskom meču.
– Naravno da je to bio jedan od razloga zašto sam prihvatio poziv da zaigram za Kurasao. Otvorila se mogućnost da pobedim Lea Mesija i da osvetim Holandiju za poraz na Mundijalu. Ne, ne, nije to ludilo o čemu pričam. To je lepa prilika u karijeri. Nikada nisam bio u Argentini i sada ću biti bogatiji za novo iskustvo.
Jedan od razloga zbog kojih je odbijao poziv da nastupi za Kurasao bio je i strah od letenja.
– Imam strah od letenja i to mi često uzrokuje stres. Pogtovo prilikom poletanja i turbulencija. Često uzimam lekove, ali nekada ne deluju. Recimo da letenje avionom nije moj sport. Ali moram, jer nemam drugog izbora. Ipak, ovo nije baš običan let do Londona na dva dana. Naravno da razmišljate koliko je ovo sve iscrpljujuće. Toliko sati u avionu, pa treninzi, pa dve utakmice… Pričao sam sa trenerom u klubu kojem se nije dopala ideja ali izbor je na kraju bio moj. Smatram sebe sposobnim da sve to iznesem kako treba.
Holanđanin srpskog porekla do sada je igrao za mlađe selekcije „Oranja“ ali nikada nije dobio poziv za A reprezentaciju. Sutra će u 26-oj godini prvi put zaigrati seniorski reprezentativni fudbal.