Vesti
Svet
Francuska i politika: Đubre i garež na ulicama posle velikog protesta zbog penzionih reformi
24.03.2023. 20:00
Izvor: Danas
Francuska i politika: Đubre i garež na ulicama posle velikog protesta zbog penzionih reformi
Nedeljama unazad, stotine hiljada ljudi protestuje u Francuskoj zbog odluke vlade predsednika Emanuela Makrona da poveća starosnu granicu za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.
Vlada obrazlaže odluku da se budžet prazni i da su penzione reforme stoga neophodne, ali opozicija tvrdi suprotno.
Uoči novog velikog protesta, održanog širom Francuske, Makron je rekao da reforme ni njemu nisu prijatne, ali da moraju da budu sprovedene i a od njih neće odustati ma kako one bile nepopularne.
Francuzi neće da rade dve godine više, veliki protesti zbog reforme penzionog sistema
Poseta kralja Čarlsa Francuskoj odložena zbog protesta, u Bordou zapaljena gradska kuća
Zapušite nos, Pariz se davi u đubretu, pacovi se goste
U četvrtak, 23. marta održan je deveti dan protesta, a u više gradova bilo je sukoba demonstranata i policije.
Sindikati tvrde da su protesti održani u više od 320 gradova širom zemlje i da je na ulice izašlo 3,5 miliona ljudi, ali vlast tvrdi da ih je ukupno bilo milion.
Ulice mnogih gradova, a posebno Pariza, francuske prestonice, i dalje su prepune đubreta, jer su se protestima pridružili i radnici komunalnog preduzeća koji ne odnose otpad.
Upravo su brda smeća poslužila delu demonstrantima kao vid oružja u obračunu sa policijom.
Zbog novog protesta najavljenog za sledeći četvrtak, otkazana je prethodno najavljena poseta britanskog Kralja Čarlsa Trećeg Francuskoj.Radnici komunalnog preduzeća već više od dve nedelje štrajkuju u nekoliko gradova, a na ulicama u Pariza je nagomilano hiljade tona smeća.
Velika većina demonstranata u Parizu mirno je protestovala, ali bilo je i onih koji su razbijali izloge prodavnica i palili smeće.U Bordou su demonstranti uzvikivali: „Makron, odlazi“.U Bordou je u četvrtak uveče zapaljena gradska kuća.