Vesti
Sport
Novak i Alkaras: Bitka za poziciju prvog nosioca u Parizu
25.03.2023. 20:00
Izvor: B92
Novak i Alkaras: Bitka za poziciju prvog nosioca u Parizu
Novak Đoković je nedavno predao čelnu poziciju na ATP listi mladom Špancu Karlosu Alkarasu, ali pitanje koliko će biti tako.
Tako se teniser iz Mursije drugi put u karijeri popeo na presto, pošto je prvi put to uradio letos po osvajanju US Opena.
Bitka za prvu poziciju ovog proleća neće biti bitna samo zbog prestiža, već i toga ko će na drugi grend slem sezone u Parizu, doći kao prvi nosilac.
Naravno, najveći fokus biće na dvojici tenisera, Đokoviću i Alkarasu, koje trenutno razdvaja svega 260 poena.
Obojica će se uskoro naći na turniru u Monte Karlu i tu će biti prva prilika da se susretnu.
Prednost Španca bila je upravo u tome što Novak zbog toga što nije vakcinisan, nije mogao ni da se takmiči na Mastersima u Indijan Velsu i Majamiju, pa je time ostao uskraćen da se bori za 2.000 poena.
Kako stvari stoje, Novak će do dolaska na Rolan Garos braniti ukupno 1.520 poena, koje je prošle sezone mahom osvajao na mastersima u Madridu i Rimu. Na terenima "Foro Italika" je osvojio titulu.
S druge strane, Alkaras brani 1.510 poena, a treba imati u vidu da je on osvojio Masters u Madridu.
Novak ima šansu da nadoknadi zaostatak za Alkarasom već od 9. aprila u Monte Karlu.
Tamo je prošle sezone izgubio već na startu, u drugom kolu od Davidoviča-Fokine, tako da bi dobrim rezultatom, mogao mnogo toga da nadoknadi.
Potom ima opciju da igra i osvoji dobru zalihu bodova i na Srpska openu u Banjaluci ili u Barseloni, pre nego što krene u Madrid i Rim.
Računica kaže da bi Novaku za povratak na tron najverovatnije bilo dovoljno da barem jednom pobedi Alkarasa ovog proleća pre Pariza, a jasno je da je to moguće samo u završnici takmičenja, dakle finalu, pošto su prvi nosioci.
Zanimljivo je da je Alkaras prošle sezone u Madridu zaustavio Novaka u polufinalu, da bi potom u finalu pobedio i Rafu Nadala.
Preostali pretendenti na tron, Stefanos Cicipas, Kasper Rud i Danil Medvedev imaju poprličan zaostatak, i osim maksimalno dobrih rezultata, morali bi da se nadaju i ranim porazima prva dva igrača sveta, što je malo verovatno.