Vesti
Politika
Vučić: Stranci zaustavili poslove sa litijumom
26.03.2023. 20:00
Izvor: RTV
Vučić: Stranci zaustavili poslove sa litijumom
Beograd - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija propustila veliku šansu za razvoj time što su obustavljeni svi poslovi sa litujumom i za to je optužio, kako je rekao, strane službe.
"Mislili su da sam lud, jer sam jedini koji sam govorio o litijumu. Mogli smo po najvišim svetskim standardima da sve to uradimo i da nam procveta taj deo Srbije. A zašto to nismo uradili, zato što su strane službe našle ljude ovde koji će da zaustave razvoj Srbije", rekao je Vučić gostujući na TV Pink.
On je rekao da bi Srbija za 10 godina stigla srednje razvijene zemlje u Evropi.
Kako kaže, čak i da Vlada Srbije sutra promeni odluku o litijumu, a kako je naglasio neće, izgubili smo pet godina.
"Meni je jasno zašto su to stranci uradili, ja to razumem. Oni kada govore o balansu, to znači da Srbija ne sme da ode iznad i da mora da se kontroliše sa onim oko nje i sa pritiscima. Zato su nam razorili zemlju, kako god da bude izgubili smo pet godina u razvoju. Imali smo belo zlato, nešto što je retka stvar u Evropi", rekao je Vučić.
Kako je kazao, bogati smo, ali nismo u stanju to da iskoristimo, jer kod nas rudarstvo ne postoji kao grana.
Otvaranje fabrike Bicerba
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da uskoro ide u Valjevo da otvori fabriku "Bicerba", ističući da mnogo toga, kako je rekao, treba da se otvori ove godine.
Vučić je naveo da je Srbija do 20. marta privukla oko 693 miliona stranih direktnih investicija što je, prema njegovim rečima, najbolji rezultat do sada u savremenoj istoriji Srbije.
"Mart je bio odličan, januar ne dobar, ali mart je odličan u prvih 20 dana i nadam se da će se tako nastaviti i da ćemo moći da imamo još mnogo uspeha i fabrika da otvorimo. Uskoro idem u Valjevo otvaram i Bicerbu, zatim u junu Hansgroje. Mnogo toga treba da se otvori ove godine i verujem da će to dodatno doprinositi našem BDP-u", rekao je Vučić za Pink.
U maju samit povodom formiranja strateškog saveta sa Mađarskom
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa Mađarskom otvoren jedan novi strateški dijalog i da uskoro očekuje da se napravi novi organ o saradnji između dve zemlje.
Vučić je tim povodom rekao da će u maju biti održan samit na najvišem nivou, kojem će prisustvovati on i mađarska predsednica Katalin Novak, kao i predstavnici dve vlade.
"Verujem da bi trebalo u Beogradu ili u Novom Sadu da se održi taj samit. Videćemo...I da napravimo taj strateški savet, po pitanju bezbednosti možemo više da sarađujemo, protiv terorizma i to nam otvara mogućnosti i saradnje unutar naše vojske i policije i u vojno-tehničkom smislu", rekao je Vučić za TV Pink.
Vučić je naveo da je Mađarska sada peti trgovinski partner Srbije, a bila je 13. i ta saradnja, kako je rekao, dramatično raste, što govori o velikim mađarskim ulaganjima u našu zemlju.
Vučić je citirao premijera Viktora Orbana, rekavši da su odnosi dve zemlje na najvišem istorijskom nivou.
"Mi smo imali veliku sigurnost ove zime i sada želim da građanima kažem, za rezerve gasa. Mi ovom trenutku imamo 520 miliona kubnih metara gasa. To je velika rezerva za nas, mi ćemo da probamo da je podignemo na 700 miliona kubnih metara, jer imamo gasnu elektranu, TE-TO "Pančevo", iz koje smo uzimali struju, posebno u danima kada nam je bilo teško da pokrijemo nedostatak električne energije, pa smo na takav način to radili. Zato nam je gas, između ostalog, bio potreban", rekao je Vučić.
Podsetio je da se gradi i gasni interkonektor sa Bugarskom, kako bi Srbija mogla da dobija gas i iz drugih pravaca.
Vučić je istakao da su nam i Rusi omogućili još 100 miliona kubnih metara gasa da možemo da držimo u njihovom delu Banatskog dvora i naglasio da su to važne stvari za Srbiju.
Govoreći o investicijama u infrastrukturi, Vučić je rekao da se uskoro otvara auto-put do Kruševca i za tri meseca se otvara obilaznica oko Beograda.
"Uskoro otvaramo Ruma-Šabac, verovatno u septembru. Nastavlja se zatim brza saobraćajnica do Loznice, pa Kuzmin i tako dalje. Radimo i auto-put do Požarevca", rekao je Vučić.
Kako kaže, posle toga će ostati još da se uradi "Karađorđe", od Mladenovca do Aranđelovca.
Svi su daleko od pobede u Ukrajini
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nijedna strana u ratu u Ukrajini nije ni blizu pobede.
Gostujući na TV Pink, a na pitanje šta misli o poternici koju je Međunarodni krivični sud (MKS) izdao protiv predsednika Rusije Vladimira Putina, Vučić je odgovorio da smatra da je to politički veoma loša odluka koja će koštati mnogo u životima Rusa i Ukrajinaca, ali i imati velikog odraza na ekonomiju cele Evrope.
"Moraćete da sednete sa Putinom da razgovarate, a kako da ragovarate sa njim, a da mu ovo ostavite? Kako uopšte mislite da napravite neki dogovor, a da mu to ostane kao Damaklov mač nad glavom. Zašto ste ga ograničili?", pitao je Vučić.
On je istakao da je MKS preuzeo obavezu koju ne zna kako će da sprovede.
"Koliko će sve to života koštati Rusa i Ukrajinaca i svih drugih, kao i zbog lošije ekonomije u Evropi i svetu zbog takve odluke. Nemam pojma o samom slučaju, osim što mislim da je to politički loše za sve i to nisam krio od prvog trenutka", poručio je predsednik Srbije.
On smatra da je to loša odluka za one koji su je doneli.
"Oni misle, busajući se u prsa, da su blizu pobede, a nisu. Svi su mnogo daleko od pobede. Ni Rusi nisu blizu pobede. Niko nije blizu pobede. U ratu nekada neko pobedi, a nekada svi izgube. Plašim se da će ovde svi da izgube i niko neće pobediti", konstatovao je Vučih.
Na pitanje o formiranju prištinske tajne službe na KiM, Vučić je odgovorio da Albanci imaju svoje službe koje nisu ni malo naivne i da na ozbiljan način rade taj posao.
"Na jugu je značajna prisustvo, a pokušali su i na severu, u opštini Zubin potok i Leposavić, kupujući ljude za njihove potrebe i to nije za potcenjivanje. Mnoge druge službe postoje ovde koje deluju ofanzivno na teritoriji cele Srbije, uključujući i KiM, i tu naše službe moraju da rade značajni kontraobaveštajni posao", rekao je Vučić.
Dodao je da sve to nije velika novost, ali i naglasio da naše službe nisu ništa slabije od ostalih u regionu.
Skandiranje Partizanovih navijača ima veze sa kriminalom
Predsednik Srbije izjavio je danas da nepristojno skandiranje koje dolazi od navijača Partizana, ima veze sa kriminalom i optužnicama protiv nekih ljudi.
Vučić je rekao da je prvo mislio da to ima veze sa sportskim rezutatima i većim uspehom Crvene zvezde i činjenicom da nikada nije krio da navija za Crvenu zvezdu.
"Niko u Evropi ne krije za koga navija. Tajani navija za Juventus, Meloni za Romu i niko nema problem sa tim", rekao je Vučić.
On je naveo da FK i KK Partizan za porez duguju 26 miliona evra, a FK i KK Crvena zvezda nešto manje od tri miliona.
Naglasio je da je FK Vojvodina je možda najzdraviji klub po tom pitanju, kao i FK Čukarički.
Što se tiče uvreda koje je na njegov račun izrekao predsednik pokreta SRCE Zdravko Ponoš, Vučić je konstatovao da je od njega na predsedničkim izborima dobio 1,5 miliona glasova više u prvom krugu predsedničkih izbora.
"Niko ga nije napadao, govorio da je državljanin Hrvatske. Možete da imate dvojno državljanstvo, ali normalno je da budete državljanin samo država čiji predsednik želite da budete. A pobedili smo na izborima na najčistiji mogući način", poručio je Vučić.
Kako je rekao, na opozicionim medijima, koji bi trebalo da budu građanske orijentacije, najviše prostora imaju oni koji viču da je on izdajnik.
Njihov cilj je, tvrdi Vučić, da SNS, sa 45, 46 odsto, spuste na 30 odsto glasova da bi morali da prave koalicije.
"Ljudi neće da glasaju za Ponoša, pa puštaju desničare da bi nam uzeli glasove i da bi mogli da nas ucenjuju. Time bi Srbija izgubila samostalnost. Mogu da vam saopštim da smo uspeli da značajno spustimo desne ekstremiste, čija je jedina politika "Vučić izdajnik"", poručio je Vučić.