Vesti
Svet
Moskva neće promeniti planove o nuklearnom oružju u Belorusiji uprkos kritikama
27.03.2023. 20:00
Izvor: Politika
Moskva neće promeniti planove o nuklearnom oružju u Belorusiji uprkos kritikama
MOSKVA – Rusija je saopštila danas da neće promeniti svoje planove o raspoređivanju „taktičkog” nuklearnog oružja u Belorusiji uprkos brojnim kritikama zapadnih zemalja.
„Naravno da takva reakcija ne može da utiče na planove Rusije”, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.Ruski predsednik Vladimir Putin u subotu je objavio da ima dogovor sa Minskom da rasporedi „taktičko” nuklearno oružje u Belorusiji, zemlji na vratima EU kojom od 1994. vlada Aleksandar Lukašenko, najbliži Putinov saveznik.
Prema Putinu pripreme za to raspoređivanje treba da počnu već idućeg meseca.
„Tu nema ničeg neobičnog, SAD to rade decenijama. One su odavno rasporedile svoje taktičko nuklearno oružje na teritoriji svojih saveznika”, rekao je u subotu Putin ruskoj televiziji.„Dogovorili smo se da i mi to uradimo”, dodao je on, rekavši da planira da od 3. aprila „obuči posade” i da 1. jula „završi izgradnju specijalnog skladišta za taktičko ;nuklearno ;oružje na teritoriji Belorusije”.
Ta objava podstakla je oštre kritike Zapada, NATO je osudio „opasnu i neodgovornu retoriku” Rusije dok je Evropska unija zapretila Minsku novim sankcijama ukloliko se realizuje to raspoređivanje.
Ukrajina je u nedelju zatražila hitan sastanak Saveta bezbednosti UN da se suprotstavi onome što ona naziva „nuklearnom ucenom” Rusije.
Iako Belorusija ne učestvuje direktno u sukobu u Ukrajini Moskva je koristila njenu teritoriji da krene u ofanzivu protiv Kijeva prošle godine.
Vladimir Putin je svoju odluku u subotu motivisao namerom Velike Britanije da Ukrajini pošalje municiju sa osiromašenim uranijumom, što je nedavno pomenuo jedan britanski zvaničnik.Putin je pretio da će upotrebiti i tu vrstu municije koja se koristi za probijanje oklopa, ako je Kijev dobije. On je tu vrstu municije nazvao „najopasnijom” jer „generiše ono što se zove radijaciona prašina”.
Nekoliko ruskih zvaničnika, uključujući bivšeg predsednika Dmitrija Medvedeva, pretilo je Ukrajini i Zapadu nuklearnim oružjem još od početka ruske ofanzive, 24. februara 2022, navodi Beta.
Ruska nuklearna doktrina ne predviđa preventivnu upotrebu nuklearnog oružja, već samo kao odgovor na napad na nju ili njene saveznike, ili u slučaju „ugrožavanja samog postojanja države”.