Vesti
Sport
Ma,kakva ATP lista, pogledajte ovo! Novak Đoković je dokazao da je njegova klasa zaista večna: Nadal i družina mogu samo da sanjaju o ovome
03.04.2023. 20:00
Izvor: Novosti
Ma,kakva ATP lista, pogledajte ovo! Novak Đoković je dokazao da je njegova klasa zaista večna: Nadal i družina mogu samo da sanjaju o ovome
Novak Đoković danas je i zvanično zaseo na teniski tron koji mu, a to svi znaju, pripada i onda kada bodovi na ATP listi usled raznih sabotaža i političkih upliva govore drugačije. Već punih 11 godina "Mali od Srbije" prkosi svima, demonstrira svoju tenisku magiju, a o tome koliko je samo telo našeg asa dugovečno i koliko su godine odricanja od svih pošasti ostavile uticaj, govori i jedan impresivan podatak.
Kada je pre 11 godina Đoković najavio da svet tenisa ima dečka u usponu koji je došao da "pomrsi konce" čitavoj jednoj generaciji, niko nije ni slutio da će tada krhko telo Srbina biti jedino iz TOP 10 koje će, evo mnogo godina kasnije, usamljeno ostati u vrhu i to na samom vrhu.
Naime, niti jedan jedini teniser koji je 2012. godine bio u Top 10, više nije u tom odabranom društvu, a velika većina njih je "okačila reket o klin" i poslednji put vezala grip.
Rafael Nadal koji je trenutno na 14. poziciji, te Endi Mari koji je tek na 52. mestu jedini su iz tog društva deset najboljih 2012. godine koji se i dalje bave "belim sportom". Svi ostali su se oprostili od aktivnog igranja tenisa.
Za to vreme pojavilo se sijaset onih koje su svetski mediji najavljivali kao one koji će Novaka skinuti sa trona. Igrači poput Fernanda Verdaska, Rišara Gaskea, Danila Medvedeva, Aleksandra Zvereva itd. itd. Ipak pojedini su bljesnuli samo na momente, a niko nije posedovao takvu klasu da preko deceniju skoro surovo vlada tenisom.
Te 2012. godine, iza srpskog tenisera su bili Nadal, pa Rodžer Federer i Endi Mari, pa potom David Ferer i Žo Vilfredom Conga, a zaključnih prvih 10 bili su Janko Tipsarević, Mardi Fiš i Huan Martin Del Potro. Sva ova imena su sada ili u penziji ili je njihova karijera doživela strmoglavi pad.
Sada se iza Đokovića nalaze sledeći teniseri: Karlos Alkaraz, Stefanos Cicipas, Danil Medvedev, Kasper Rud, Andrej Rubljov, Feliks Ože Alijasim, Holger Rune, Janik Siner i Tejlor Fric.
Čitava jedna epoha je prošla, a Novak Đoković je i dalje prvi i verovatno njegov rekord po sedmicama na čelu ATP tura nikada neće biti srušen.
Jedini član novog teniskog "talasa" koji pokazuje potencijal nekog ko bi mogao da donekle nasledi najboljeg u istoriji je Karlos Alkaraz, ali mladi Španac ispred sebe ima dalek put koji mora da pređe kako bi dosegao te visine.
Podsetimo, Nole se sprema za Masters u Monte Karlu, a do tog momenta će ostati na prvoj poziciji, tamo gde uvek i zauvek pripada.