Vesti
Svet
Beba koja je spasena iz ruševina u Turskoj posle 128 sati, ponovo je sa majkom
03.04.2023. 20:00
Izvor: Danas
Beba koja je spasena iz ruševina u Turskoj posle 128 sati, ponovo je sa majkom
Beba stara tri i po meseca, koja je spasena u Hataju usled zemljotresa i izvučena iz ruševina 128 sati nakon stravičnog potresa, ponovo je sa svojom majkom.
Jasemin Begdaš, majka bebe, koju su medicinske sestre nazvale ‘Misterija’, takođe je spasena živa, dok su njen otac i dva brata poginuli u stravičnom potresu.
Beba Gizem prevezena je u gradsku bolnicu u Adani nakon prve intervencije nakon što je izvučena iz ruševina.
Gizem, za koju je utvrđeno da nema zdravstvenih problema, prebačena je na institucionalno zbrinjavanje.
Dete koje je kasnije u Ankaru dovezeno predsedničkim avionom, posle kontrola u Gradskoj bolnici Etlik smešteno je u ustanovu pri ministarstvu, prenosi dha.com.tr.
Ove subote, 54 dana nakon zemljotesa, beba je konačno sa svojom majkom.
Ministarka za porodicu i socijalna pitanja Derja Janik objavila je fotografije emotivnog susreta majke i ćerke.
Utvrđeno je da je uzorak DNK uzet od porodice i bebe kompatibilan.
U ovom pravcu, Beba Gizem je privatnim avionom iz Ankare odvezena u Adanu. Ministarka dočekala bebu u Adani, a potom je predala majci Jasemin Begdaš, koja se nalazi na lečenju u gradskoj bolnici u Adani.
Kako pišu mediji, ispostavilo se da je žena koja je prethodno proglašena mrtvom, hospitalizovana u drugoj bolnici.
Na društvenim mrežama su osvanule fotografije emotivnog susreta majke i deteta. Na njima se vidi kako žena drži u naručju i ljubi svoju bebu na bolničkom krevetu. Ministarka je rekla da su obezbedili da se majka i njena beba ponovo spoje posle 54 dana.
„Beba Gizem, koju su timovi za potragu i spasavanje pronašli 128 sati nakon potresa, je zaista čudo. Svi smo bili impresionirani da je preživjela i da nije imala zdravstvenih tegoba“, navela je.
Ministarka je navela da je na osnovu DNK testa sprovedenog u okviru potrage za porodicama dece bez pratnje, utvrđeno da je njena majka Jasemin Begdaš, te da su onda počeli da rade na spajanju bebe sa porodicom.
Majka se još uvek leči. Nema problema u njenom opštem zdravlju. Nakon oporavka, Gizem će biti pod starateljstvom svoje majke“, dodaje se.
„Ali Gizem je sada i naša beba. Kao Ministarstvo porodice i socijalnih usluga, naša podrška će uvek biti uz Gizem. Ponovno spajanje majke sa detetom jedan je od najdragocenijih poslova na svetu. Bilo nam je zaista značajno da budemo partner u toj sreći. Neka im Alah podari dug i srećan život i da se nikada više ne odvajaju jedni od drugih. Neka uvek bude lepote, dobrote, blagostanja i sreće za svu decu u našoj zemlji i svetu. Ovo je naša nada da ćemo biti svedoci te sreće“, rekao je on.