Vesti
Svet
Palestinsko rukovodstvo i Jordan osudili upad izraelske policije u džamiju
05.04.2023. 20:00
Izvor: Danas
Palestinsko rukovodstvo i Jordan osudili upad izraelske policije u džamiju
Palestinsko rukovodstvo na okupiranoj Zapadnoj obali osudilo je danas upad izraelske policije u džamiju Al-Aksa u Jerusalimu, gde su se u vreme napada molile stotine muslimanskih vernika.
Zvanična palestinska novinaska agencija Vafa (Wafa) je javila da su desetine vernika povređene.
Policija je šok-bombama rasterivala palestinske mladiće koji su bacali petarde na njih.
Mladići su se zabarikadirali u džamiju u odgovoru na pozive jevrejskih nacionalista na ritualno klanje koze na svetilištu.
Izraelska policija je saopštila da je ušla u bogomolju jer su mladići, izgrednici i maskirani agitatori doneli petarde, palice i kamenice i zatvorili se u nju, pozivajući na nasilje.
Portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, Nabil Abu Rudejne je upozorio Izrael da takav potez “ prelazi sve crveni linije i dovešće do velike eksplozije“.
Vlada Jordana, zaštitnik džamije, je naoštrije osudila izraelski upad.
Ministarstvo spoljnih poslova te kraljevine je upozorilo „na posledice te opasne eskalacije i smatra Irael odgovornim za bezbednost blažene džamije Al-Aksa“.
U Turskoj, Egiptu i Saudijskoj Arabiji ministarstva spoljnih poslova su takođe osudila, izraelski upad u Al-Aksu.
U pojasu Gaze odakle je posle upada u džamiju ispaljeno pet raketa na jug Izraela,a islamski ekstremistički Hamas je pozvao na velike proteste i ljudi su počeli da se okupljaju na ulicama.
Čuju se pozivi da se ide na dobro čuvanu granicu Gaze s Izraelom na nasilnije demonstracije.
I Hamas, vladajući u pojasu Gaze i islamski džihad su takođe pozvali stanovnike Jerusalima, Zapadne obale i Izraela da se okupe oko džamije Al – Aksa u suprotstave izraelskim snagama.
Lider Islamskog džihda Zijad al-Nakhala je rekao da je situacija to tom mestu „ozbiljna pretnja te da Palestinci moraju biti pripremljeni za neminovni sukob u narednim danima“.
Izraelska vojska je odgovorila udarima iz vazduha na raketrianje iz Gaze, ciljajući skladišta i postrojenja za proizvodnju oružja.
Portparol izraelske vojske Rihard Heht je izjavio da Izrael ne želi da nasilje ekalira ali da će u slučaju nastavka raketiranja odgvoriti „vrlo agresivno“.
Napepetost raste stalno otkako je nova ultradesna vlada premijera Benjamina Netanjahua položila zakletvu krajem prošle godine. U njoj dominiraju religiozni i političari unltranacionalisti.
Ove godine se jevrejski i muslimanski praznici, Ramazan i Pasha, poklapaju i desetine vernika muslimana i Jevreja ide na svetilište u Jerusalimu, gde je se nalazi džamija Al-Aksa, a nekada su tamo bili drevni jevrejski hramovi, pa je bojazan od nasilja pojačana.