Vesti
Sport
FIFA dojavila, FSS zaključao Zvezdin stadion
06.04.2023. 20:00
Izvor: Danas
FIFA dojavila, FSS zaključao Zvezdin stadion
Stadion „Rajko Mitić“ biće zaključan za navijače u ponedeljak, na utakmici Crvena zvezda – Radnički 1923.
Šampion je kažnjen utakmicom pred praznim tribinama, zbog neprimerenog ponašanja navijača na meču 26. superligaškog kola, sa Novim Pazarom (5:1).
Odluku je donela Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Srbije, na sednici u četvrtak, piše Sport Klub.
Drakonska mera izrečena je crveno-belima, na preporuku FIFA. Zvanično – zbog više političkog i nacionalistčkog skandiranja na spornoj utakmici, 12. marta.
Svetskoj fudbalskoj federaciji, kako ekskluzivno saznajemo, prijavljena su skandiranja podrške Ratku Mladiću i odmah posle utakmice 26. kola iz Ciriha je ka Terazijama 35 otpremljeno upozorenje. Praktično, FSS nije imao mnogo izbora u konačnoj odluci, ali je ekspeditivno, kao i uvek od kako se na čelu Disciplinske komisije nalazi Ivan Nikolić, zaključio jedan od složenijih predmeta.
U meču Crvene zvezde i Novog Pazara, službena lica prijavila su sporne transparente, skandiranja i upotrebu pirotehnike. Po prva dva osnova, uz urgenciju nadležnih organa FIFA, ispražnjen je stadion „Rajko Mitić“.
Kako je navedeno u izveštaju delegata, nacionalistička skandiranja prijavili su predstavnici gostujućeg kluba još početkom drugog poluvremena. Sporni uzvici sa tribina, do tada nejasno izraženi, nastavljeni su do kraja meča. Na severnoj tribini stadiona „Rajko Mitić“ istaknut je transparent, čiji sadržaj se takođe našao pred organima FIFA.
Iako je organizacija utakmica ocenjena dobrom, bez nasilja i incidenata, rasistički, politički i uvredljivi sadržaji na tribinama, uz reakciju FIFA, koštali su Crvenu zvezdu zatvaranjem stadiona. Iz svetske fudbalske federacije, nezvanično saznajemo, najavljeno je da će navijači u Srbiji i u narednim mesecima biti pod posebnom prismotrom.
Crveno-beli će kaznu odraditi na meču 30. kola Mocart bet Super lige, protiv Radničkog 1923. Utakmica je zakazana za ponedeljak, s početkom u 18 časova.
Disciplinska komisija FSS, na istoj sednici, pokrenula je postupke protiv Vojvodine i Partizana, zbog lošeg ponašanja navijača na utakmici 28. kola. Čula su se, takođe, uvredljiva skandiranja sa tribina, upotrebljivana pirotehnika, čak i evidentirani oblici nasilja. Kazne se očekuju naredne nedelje.
Na prvoligaškim terenima, igrač Zlatibora Bogdan Rmuš propustiće dve utakmice, zbog isključenja na meču sa šabačkom Mačvom. Ostali fudbaleri, zbog crvenih kartona u 28. kolu, neće igrati predstojeće subote.