Vesti
Svet
Preko 70 kineskih aviona i devet brodova prešlo liniju Tajvanskog moreuza
08.04.2023. 20:00
Izvor: Politika
Preko 70 kineskih aviona i devet brodova prešlo liniju Tajvanskog moreuza
TAJPEJ – Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je 71 kineski avion i devet brodova prešlo danas popodne preko središnje linije Tajvanskog moreuza, nezvanične linije razgraničenja između Kine i Tajvana, u trenutku kada Peking izvodi vežbe oko ostrva koje smatra svojom teritorijom.
Kineski ratni brodovi otpočeli su danas trodnevne vojne vežbe u Tajvanskom moreuzu, koje Peking naziva upozorenjem snagama na Tajvanu koje se zalažu za nezavisnost.Amfibijski desantni brodovi ispalili su jutros više artiljerijskih projektila u oblasti zaliva Luojan, oko 50 kilometara severozapadno od ostrva Macu, u blizini kineskog kopna.
Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je ranije da su 42 kineska aviona i osam brodova jutros prešli srednju liniju Tajvanskog moreuza, javio je Rojters, prenosi Tanjug.
Ribarski čamci i ogromni teretni brodovi krstarili su u blizini, izbegavajući područje vežbi. Ratni brod nije plovio prema ostrvu Macu, koje kontroliše Tajvan, a to područje se smatra prvom metom za Peking u slučaju vojne eskalacije, navodi britanska agencija.Kineska istočna komanda, jedna od pet komandi Narodnooslobodilačke armije koja nadgleda Istočno kinesko more, uključujući Tajvanski moreuz, saopštila je da će vežbe biti sprovođene tri dana kao, kako je navela, „ozbiljno” upozorenje snagama koje žele nezavisnost Tajvana i kako bi se zaštitio kineskog teritorijalnog integriteta.
Planirane su vojne vežbe severno, južno i istočno od Tajvana nakon što se tajvanska predsednica Cai Ing-ven sastala u četvrtak sa predsednikom Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevinom Makartijem u Kaliforniji, što je Peking osudio.