Vesti
Svet
Kina tokom manevara simulirala udare na ključne mete na Tajvanu
09.04.2023. 20:00
Izvor: Politika
Kina tokom manevara simulirala udare na ključne mete na Tajvanu
PEKING – Kina je simulirala danas udare na „ključne mete” na Tajvanu, drugog dana vojnih vežbi, u kojima se simulira „potpuno okruženje” tog ostrva, a za koje Peking kaže da su ozbiljno upozorenje vlastima Tajvana posle susreta predsednice Cai Ing-ven i predsednika Predstavničkog doma SAD Kevina Makartija.
Vežbe nazvane „Ujedinjeni mač” treba da traju do ponedeljka. Njih su oštro osudili Tajvan i SAD i pozvali Peking na „uzdržanost”, navodeći da drže otvorene svoje kanale komunikacija sa Kinom.Vežbe su organizovane posle susreda tajvanske predsednice Cai Ing-ven i predsednika Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevina Makartija u Kaliforniji u sredu, na koje je Peking obećao da će reagovati „čvrstim i energičnim” merama, javlja Beta.
Cilj vežbi Kine je provera kapaciteta preuzimanja kontrole nad morem, vazdušnim prostorom i informacijama, radi odvraćanja i potpunog okruženja Tajvana, saopšteno je juče u Kini.
Danas je tajvansko Ministarstvo odbrane primetilo devet kineskih ratnih brodova i 58 aviona oko ostrva, pošto je prethodnog dana registrovalo isto toliko ratnih brodova i 71 avion.Tajvansko ministarstvo je navelo da prati kretanja kineske vojske zahvaljujući zajedničkom sistemu obaveštavanja i izviđanja, navodeći broj borbenih aviona i bombardera primećenih danas do podne po lokalnom vremenu.
Kineska vojska simulirala je danas i „precizne udare” na ključne mete na Tavjanu i u okolnim vodama, a u njima je učestvovalo desetine aviona i kopnenih trupa, javila je kineska državna televizija.
Prema Pekingu mobilisani su razarači, brzi brodovi za lansiranje raketa, borbeni avioni i druge letelice, tokom manevara.
Tajvan od građanskog rata 1949. želi nezavisnost od Kine koja ga smatra delom svoje teritorije i osuđuje svaki vid političke komunikacije sa vladom na ostrvu. Kina tvrdi da će sačuvati Tajvan u svom sastavu „makar i silom”.
Peking je u petak uveo zabranu putovanja i finansijske sankcije pojedincima koji su bili povezani sa posetom tajvanske predsednice SAD.Tajvanska vojska je saopštila da su aktivirani protivraketni odbrambeni sistemi i da su vazdušne i pomorske patrole poslate da prate kineske letelice.
Vojne vežbe predstavljaju ozbiljno upozorenje protiv dosluha između separeatističkih snaga koje traže 'nezavisnost Tajvana' i spoljnih sila, kao i protiv njihovih provokativnih aktivnosti, upozorio je portparol kineske vojske Ši Ji.
Vašington je u subotu ponovio apel da se ne menja status kvo.
Vežbe sa bojevom municijom će biti održane sutra u Tajvanskom moreuzu blizu obala Fudžijana, provincije koja se nalazi naspram ostrva, navele su kineske lokalne pomorske vlasti.
Predsednica Cai Ing-ven u subotu je osudila autoritarni ekspanzionizam Kine i dala uveravanja da će Tajvan nastaviti da radi sa SAD-om i drugim zemljama na odbrani vrednosti slobode i demokratije.