Vesti
Svet
Bajden planira da se kandiduje za predsednika SAD: Ko je sve do sada najavio kandidaturu?
10.04.2023. 20:00
Izvor: Danas
Bajden planira da se kandiduje za predsednika SAD: Ko je sve do sada najavio kandidaturu?
Američki predsednik Džo Bajden rekao je da planira da se kandiduje na izborima sledeće godine, ali da još nije spreman da to zvanično saopšti. „Planiram da se kandidujem za funkciju, ali još nismo spremni da to objavimo“, rekao je 80-godišnji američki predsednik u intervjuu televiziji En-Bi-Si.
Do sada je pet kandidata zvanično objavilo svoju kandidaturu za predsedničke izbore sledeće godine.
Ko su kandidati?
Među republikancima su bivši predsednik Donald Tramp, bivša američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli, „anti-woke“ preduzetnik indijskog porekla Vivek Ramsvami i bivši guverner Arkanzasa Asa Hačinson, piše Njujork tajms.
Njujork tajms navodi da se očekuje i kandidatura Rona DeSantisa, koji se smatra najvećim rivalom Trampu, a osim guvernera Floride, američki mediji pominju i bivšeg potpredsednika Majka Pensa, bivšeg državnog sekretara Majka Pompea i senatora Tima Skota.
Sa demokratske strane, svoju kandidaturu najavila je Marijana Vilijamson, bivša duhovna savetnica Opre Vinfri, koja je u svojoj poslednjoj kandidaturi 2020. godine pozvala na uspostavljanje ministarstva mira i isplatu reparacija za ropstvo.
Rojters je prošle nedelje pisao da će se na izborima kandidovati demokrata Robert F. Kenedi Mlađi, advokat i skeptik u pogledu vakcina i američke spoljne politike, nećak ubijenog američkog predsednika Džona F. Kenedija, prenosi Indeks.