Vesti
Svet
Britanci uvode sankcije pomagačima ruskih oligarha Abramoviča i Usmanova
12.04.2023. 20:00
Izvor: Danas
Britanci uvode sankcije pomagačima ruskih oligarha Abramoviča i Usmanova
Ministar spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Džejms Kleverli danas je objavio novu listu sankcija, usmerenih ka onima koji su svesno pomagali ruskim oligarsima, koji su već na listi sankcionisanih, da kroz komplikovane finansijske mreže sakrivaju svoje bogatstvo.
“Suočeni sa međunarodnim sankcijama bez presedana, uvedenim kao odgovor na Putinovu nelegalnu invaziju na Ukrajinu, sa više od 18 milijardi funti vrednih dobara zamrznutih samo u UK, oligarsi su požurili da zaštite svoje bogatstvo, uz pomoć finansijskih “fiksera”, ofšor kompanija, paravan-firmi, pa čak koristeći i članove svojih porodica”, saopštila je danas britanska vlada.
Među sankcionisanima su Demetris Joanides i Hristodulos Vasilijades, dva kiparska profesionalna pomagača, koji su pružali podršku istaknutim oligarsima Romanu Abramoviču i Ališeru Usmanovu.
“Joanides je odgovoran za sklapanje sumnjive ofšor strukture, koju je Abramovič koristio da sakrije dobra vredna više od 760 miliona funti, pre nego što je dospeo na listu sankcija zbog Putinove nelegalne invazije na Ukrajinu. Vasilijades, kiparski advokat, u centru je mreže trastova i ofšor kompanija, koje povezuju Usmanova i ‘Sutton Place Estate’”, navodi se u saopštenju.Ministar spoljnih poslova UK Džejms Kleverli, ovim povodom je izjavio: “Zatvaramo obruč oko ruske elite i onih koji pokušavaju da im pomognu da sakriju novac, koji koriste za ratne potrebe. Nema mesta na koje se mogu sakriti. Nastavićemo da ih sprečavamo da pristupe dobrima, za koja su mislili da su ih uspešno sakrili. Zajedno sa svojim međunarodnim partnerima, UK će nastaviti da kažnjava one koji podržavaju rat. Nećemo stati dok se Putin ne zaustavi.”
Danas objavljen paket sankcija pogađa i izvestan broj članova porodica drugih oligarha, koji su korišćeni kao posrednici za sakrivanje bogatstva.
Ujedinjeno Kraljevstvo, zajedno sa svojim međunarodnim partnerima, nastavlja da pojačava sankcije bez presedana, uvedene kako bi se ograničili kapaciteti Rusije da vodi ovaj nelegalni rat, navode iz britanske vlade.