Vesti
Svet
Kako je mladić od 21 godine imao pristup strogo poverljivim dokumentima
14.04.2023. 20:00
Izvor: Politika
Kako je mladić od 21 godine imao pristup strogo poverljivim dokumentima
Posle hapšenja Džeka Tešera pripadnika vazduhoplovstva nacionalne garde Masačusetsa zbog sumnji da je povezan sa curenjem poverljivih američkih vojnih obaveštajnih podataka o ratu u Ukrajini, nameće se pitanje kako je moguće da je tako nisko pozicionirani pripadnik vojske imao pristup strogo povjerljivim dokumentima Pentagona.
Odgovor na ovo pitanje pokušao je za Si-En-En da objasni Džek Miler, analitičar za pravna i obaveštajna pitanja.
U dokumentima koji su procurili na internet se nalaze detaljne obaveštajne procene kako ukrajinskih tako i ruskih vojski, kao i onih drugih koje su uključene u rat u Ukrajini.
„Morate da razumete koliko se u vojsci oslanjamo na mlade ljude kojima dajemo osetljive poslove. Džek Tešer je radio u obaveštajnom krilu Nacionalne garde vazdušnih snaga. Radi se o vitalnom i vrlo osetljivom poslu.
Oni upravljaju dronovima koji lete na tzv. ISR (obaveštajno-nadzornim) misijama podrške našem ratnom vazduhoplovstu na mestima kao što su Irak, Avganistan, Sirija gde pružaju podršku timovima za specijalne operacije koji mogu biti upućeni u bilo koju poverljivu misiju”, objašnjava Džek Miler.
„To znači da takvim jedinicama treba širok pristup obaveštajnim podacima i analizama da bi mogle da se angažuju na više različitih lokacija protiv više različitih pretnji. Njihova druga misija je prikupljanje obaveštajnih podataka u onlajn oblasti, što je zapravo još širi deo posla od ovog prvog,” navodi analitičar.
„Situacija je vrlo jednostavna: Većina ljudi koja se prijavljuje u vojnu službu su mladi. U vojsci imaju misiju koju moraju da obave, ali i da uče i da napreduju. U većinu njih se može pouzdati te su verni zakletvi koju su položili. Ipak, u vojsku stižu pripadnici ljudske vrste, pa će tako u nju ući i Edvard Snouden i Čelsi Mening (koji su objavljivali poverljive podatke). Te drugi ljude koji izdaju zakletvu i nakon toga ih uhvatimo, osim Snoudena koji je pobegao, te moraju platiti značajnim zatvorskim kaznama", zaključuje Miler.