Vesti
Svet
Bajden potpisao uredbu za boljui položaj dece. Rajs: "Sistem brige o deci u ovoj zemlji jednostavno ne funkcioniše"
18.04.2023. 20:00
Izvor: Blic
Bajden potpisao uredbu za boljui položaj dece. Rajs: "Sistem brige o deci u ovoj zemlji jednostavno ne funkcioniše"
Američki predsednik Džo Bajden potpisao je danas uredbu koja sadrži više od 50 mera za poboljšanje dečije nege, saopštila je Bela kuća. Uredba ima za cilj da poboljša negu koja se pruža deci federalnih radnika, uključujući i vojne porodice, dok će vojni veterani dobiti bolju kućnu negu. Istovremeno, američko ministarstvo zdravlja povećaće plate i beneficije za nastavnike i osoblje u okviru programa "Head Start".
Međutim, nove mere će biti finansirane od postojećih obaveza, što znači da će njihov efekat biti ograničen, navodi AP.
Agencija ukazuje da je Bajden bio mnogo ambiciozniji 2021. godine kada je pozivao da se obezbedi više od 425 milijardi dolara za brigu o deci, poboljšanje pristupačnosti tih sredstava i povećanje plata za negovatelje.
Direktorka Saveta za unutrašnju politiku Bele kuće Suzan Rajs rekla je da uredba pokazuje da predsednik SAD ne čeka da Kongres reaguje.
"Sistem jednostavno ne funkcioniše"
- Sistem brige o deci u ovoj zemlji jednostavno ne funkcioniše kako treba - izjavila je Rajs i dodala da je pružanje visokokvalitetne nege veoma skupo.
Navela je da su za taj posao potrebni kvalifikovani radnici, međutim, kako je istakla, negovatelji su među najslabije plaćenim zanimanjima u zemlji.