Vesti
Svet
Stranci napuštaju Sudan
23.04.2023. 20:00
Izvor: Politika
Stranci napuštaju Sudan
Brojne strane diplomate i strani državljani od juče napuštaju Sudan, gde su dve zavađene frakcije započele borbe u trci za vlast.
Dok je više stotina Sudanaca izgubilo život u borbama poslednjih deset dana, sudanska vojska je saopštila da će olakšati evakuaciju američkih, kineskih, britanskih i francuskih diplomata i državljana. Saudijska Arabija „izvlači” svoje i jordanske državljane, javlja Bi-Bi-Si.
Uprkos proglašenom primirju zbog Bajrama, eksplozije i pucnji su i juče odjekivali glavnim gradom Kartumom. Zvanična armija pod kontrolom jednog generala, koji je de fakto predsednik zemlje, u sukobu je sa paramilitarnom organizacijom pod komandom drugog generala, koji je i u ulozi potpredsednika. Fatah el Burhan i Muhamed Hamdan Dagalo Hemeti zajedno su srušili već dve vlade i stekli ogromno bogatstvo, ali nisu mogli da se dogovore kako da među sobom podele vlast.
Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da je u onome što liči na građanski rat već 400 ljudi izgubilo život. Prema podacima Ujedinjenih nacija, oko 20.000 Sudanaca, uglavnom žene i deca, pobeglo je u susedni Čad.