Vesti
Svet
Počela evakuacija Britanaca iz Sudana, borbe jenjavaju čiju se sporadični pucnji
25.04.2023. 20:00
Izvor: RTV
Počela evakuacija Britanaca iz Sudana, borbe jenjavaju čiju se sporadični pucnji
LONDON, KARTUM - Britanska vlada saopštila je da je danas počela evakuaciju svojih građana iz Sudana, nakon što su zaraćene strane pristale na 72-časovni prekid vatre.
Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli napisao je na Tviteru da ce vojni letovi polaziti sa aerodroma izvan Kartuma i da će biti otvoreni za one koji imaju britanske pasoše.
Prioritet ce imati porodične grupe sa decom, starije osobe i osobe sa zdravstvenim problemima, naveo je Kleverli.
Kleverli je istakao da britanski državljani ne bi trebalo da idu do aerodroma, osim ako nisu pozvani, i upozorio da situacija u Sudanu ostaje nestabilna, preneo je Rojters.
Britanske diplomate ranije su napustile Sudan.Borbe u Sudanu jenjavaju nakon što su se vojska i paravojne Snage za brzo reagovanje (RSF) dogovorile o 72-časovnom primirju od ponoći između ponedeljka i utorka.
Svedok je rekao za Rojters da se danas povremeno čula pucnjava dok su arapske, azijske i zapadne nacije žurile da tokom primirja evakuišu građane iz Sudana.
Svedok je naveo da je čuo povremenu pucnjavu u gradu Omdurmanu u blizini glavnog grada, Kartuma, nakon relativno mirnog perioda tokom noći.
Sudanske oružane snage (SAF) saopštile su da su SAD i Saudijska Arabija posredovale u dogovoru o prekidu vatre.
Američki državni sekretar Entoni Blinken je prvi najavio sporazum i rekao da je usledio posle dva dana intenzivnih pregovora.
Dve strane nisu ispoštovale nekoliko prethodnih sporazuma o privremenom primirju. Britanska vlada pokrenula je evakuaciju svojih državljana iz Sudana velikih razmera preko vojnih letova sa aerodroma severno od Kartuma koji je otvoren za građane sa britanskim pasošima.
Svi Japanci koji su želeli da napuste Sudan su evakuisani, rekao je danas japanski premijer Fumio Kišida. Oružana borba za vlast između sudanske vojske i RSF izbila je 15. aprila, a u sukobima je do sada poginulo najmanje 427 ljudi, dok je nekoliko hiljada povređeno.