Vesti
Politika
DS: Neprisustvovanje glasanju u UN pokazatelj politike koja vodi Srbiju u izolaciju
27.04.2023. 20:00
Izvor: Danas
DS: Neprisustvovanje glasanju u UN pokazatelj politike koja vodi Srbiju u izolaciju
Demokratska stranka ocenila je danas da neprisustvovanje sednici Generalne skupštine UN kada se glasalo o saradnji UN i Saveta Evrope za posledicu može imati zaustavljanje procesa pristupanja EU i ekonomsku i političku izolaciju zemlje.
Predstavnik Srbije juče nije prisustvovao sednici Generalne skupštine UN kada se glasalo o Rezoluciji o saradnji Ujedinjenih nacija i Saveta Evrope.
Neprisustvovanje sednici „pokazuje kontinuitet neprofesionalnosti, nepromišljenosti i odsustvo dugoročne spoljne politike Srbije koja dovodi do toga da Srbija bude dodatno izolovana od zapadnog sveta kom pripada i da se na nju gleda kao na Trojanskog konja u Evropi“, saopštila je DS.
Uz ocenu da je režim pokazao da se u spoljnoj politici „vodi inatom i sujetom“ i da „populističkim strategijama narušava kredibilitet države“ DS kao moguće posledice takvog ponašanja navodi „stopiranje procesa pristupanja Srbije EU, ekonomsku izolaciju, usporavanje i prekid energetske diversifikacije i tranzicije, političku izolaciju…“.
U saopštenju se dodaje da Demokratska stranka insistira na usvajanju dugoročne spoljnopolitičke strategije Srbije „koja treba da pruži kreativne odgovore na sve izazove i koja će sa stručnim kadrom doneti inspiraciju u ostvarivanju nacionalnih interesa“.
Prema podacima koji su objavljeni na Tviter nalogu Misije Islanda u UN, „za“ usvajanje Rezolucije u Generalnoj skupštini UN o saradnji UN i Saveta Evrope glasale su 122 države, a protiv je bilo pet zemalja – Belorusija, Rusija, Nikaragva, Sirija, Demokratska Republika Kongo.
Uzdržanih je bilo 18, uključujući Bocvanu, Kubu, Etiopiju, Iran, Irak. U trenutku glasanja u sali, osim Srbije, nisu bili Azerbejdžan, Bahami, Bolivija, Benin, BiH, Burkina Faso, Burundi, Gabon, Gambija, Haiti.