Vesti
Svet
Ukrajina je spremna za prolećnu ofanzivu – Vašington brinu ruske podmornice
27.04.2023. 20:00
Izvor: Politika
Ukrajina je spremna za prolećnu ofanzivu – Vašington brinu ruske podmornice
VAŠINGTON – Ukrajinske vojne snage imaju svu potrebnu opremu, oružje i municiju da pokrenu svoju dugo čekanu prolećnu ofanzivu, ocenio je komandant NATO snaga za Evropu, američki general Kristofer Kavoli. Kavoli, koji je takođe komandant američkih vojnihi snaga u Evropi, izrazio je uverenje da ukrajinske snage neće biti zaustavljene zbog nedovoljnih oružanih sistema ili zaliha municije.
„Obavili smo svoje isporuke Ukrajini”, rekao je Kavoli članovima američkog Kongresa u sredu. On je istakao da je više od 98 odsto borbenih vozila već isporučeno Ukrajini, preneo je Glas Amerike.SAD su prošle sedmice najavile novu vojnu pomoć Kijevu, paket u vrednosti od 325 miliona dolara, obećavajući nove isporuke artiljerije i raketa, kao i antitenkovske navođene projektile i drugo antitenkovsko oružje.
Prema vašingtonskom Institutu za studije rata, video, koji su objavili proruski blogeri na društvenim mrežama, pokazuje da su ukrajinske snage uspostavile pozicije na istočnoj strani reke Dnjepar, što je moguća polazna tačka za eventualne pokušaje da se ponovo osvoji Krimsko poluostrvo.
Pomoćnica američkog sekretara za odbranu Selest Volander, insistirala je u razgovoru sa članovima Kongresa da su ključne potrebe Kijeva za oružjem zadovoljene. Kavoli i Volander su upozorili članove Kongresa da, uprkos velikim gubicima koje je pretrpela u Ukrajini, ključni elementi vojne mašinerije Rusije ostali su neokrnjeni. Kavoli je ukazao da je ruska flota podmornica ostala nedirnuta, kao i da su njihove patrole širom Atlantika na visokom nivou i da su mnogo aktivnije nego ranijih godina.