Vesti
Svet
Papa u Mađarskoj pozvao Evropu da se ujedini radi okončanja rata na svom tlu
28.04.2023. 20:00
Izvor: Danas
Papa u Mađarskoj pozvao Evropu da se ujedini radi okončanja rata na svom tlu
Papa Franja osudio je danas „adolescentsku ratobornost“ koja je vratila rat na teritoriju Evrope i rekao da kontinent mora obnoviti svoj duh miroljubive ujedinjenosti kako bi se odupro ratu koji Rusija vodi protiv Ukrajine.
Papa Franja izneo je svoju viziju budućnosti Evrope na početku svoje trodnevne posete Mađarskoj.
U pažljivo odmerenom govoru, on je zatražio od Evropske unije da odobri bezbedne i legale puteve za migrante da uđu na njenu teritoriju, a od mađarske vlade da Evropu ne pravi „taocem“ populističkih zahteva.
Papa, međutim, nije bio uglađen kada se obratio predsednici države Katalin Novak i populističkom premijeru Viktoru Orbanu, čija mlaka podrška Ukrajini iritira ostale članice Evropske unije.
Franja je podsetio na ideale koji su bili osnov za stvaranje Unije i iskazao žaljenje zbog toga što su ti ideali zamenjeni usponom nacionalizma i „adolescentskom ratobornošću“.
„Čini se da prisustvujemo tužnom sumraku tog horskog sna o miru, i da solisti rata uzimaju primat“, rekao je rimokatolički poglavar.
On je dodao: „Na ovom istorijskom raskšću, Evropa je krucijalna… Pozvana je da preuzme svoju pravu ulogu, a to je da ujedini te što su otuđeni, i da ukaže dobrodošlicu drugim narodima i da odbije da bilo koga smatra večitim neprijateljem“.
Mađarski zvaničnici kažu da je primarni cilj papine posete njegovo obraćanje katoličkoj pastvi, ali s obzrom na rat u susednoj Ukrajini, Orbanovo suprotstavljanje drugim zemljama EU u vezi sa vladavinom prava i pravima LGBT populacije, papine reči i dela u samom srcu Evrope nose sa sobom snažan politički podtekst.
Franja se više puta zalagao za mirno rešenje rata u Ukrajini i iskazivo solidarnost sa ukrajinskim narodom, a poseta Mađarskoj dovela ga je najbliže što je ikada prišao ukrajinskom frontu.
Papa planira da se sutra sastane sa oko 35.000 izbeglica iz Ukrajine koji se nalaze u Mađarskoj.
U tu zemlju je na samom početku rata ušlo oko 2,5 miliona izbeglica iz Ukrajine.