Vesti
Sport
Selektor Pešić posle žreba za Mundobasket: Cilj je da uđemo u polufinale i obezbedimo plasman na Olimpijske igre u Parizu
29.04.2023. 20:00
Izvor: Danas
Selektor Pešić posle žreba za Mundobasket: Cilj je da uđemo u polufinale i obezbedimo plasman na Olimpijske igre u Parizu
Selektor košarkašake reprezentacije Srbije Svetislav Pešić rekao je da je žreb za prvu fazu ovogodišnjeg Mundobasketa dobar, ali da njegov tim posle toga čeka težak posao u četvrtfinalu.
– Prvi utisci su takvi da izgleda da smo imali odličan žreb. Međutim, to je samo prvi utisak, pre svega za navijače, dok je za nas koji smo dublje u materiji i znamo, kako se takmičenje potom odvija, žreb doneo dve stvari – rekao je Pešić, prenosi Košarkaški savez Srbije.
– Jedna stvar je veoma dobra, a to je da smo u Manili i da do kraja našeg učešća na Svetskom prvenstvu nećemo morati da putujemo. Druga stvar nije baš povoljna, a to je kostur u nastavku takmičenja, pošto naše ambicije nisu da samo prođemo grupu i kvalifikujemo se u četvrtfinale, već želimo i da u tom četvrtfinalu pobedimo- istakao je selektor.
Košarkaška reprezentacija Srbije će na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu igrati u Grupi B sa selekcijama Portorika, Kine, a u drugoj fazi takmičenja, u koju idu dva prvoplasirana tima iz svake grupe, Srbija se ukršta sa ekipama iz Grupe A u kojoj su Angola, Dominikanska Republika, Filipini i Italija.
– Nama u tom projektovanom četvrtfinalu dolaze protivnici iz grupa C i D, a to su SAD, Grčka i Litvanija. Ipak, tako je kako je, to je volja žreba i mi na to ne možemo da utičemo – rekao je Pešić.
On je naveo da je rano govoriti o dometima Srbije na Mundobasketu bez informacija na koje će igrače moći da računa i koliko će dana imati za pripreme.
– Ono što možemo u ovom trenutku da sumiramo jeste da je žreb u prvoj fazi za nas dobar, a da se potom susrećemo sa kandidatima za medalje i plasman na Olimpijske igre. Naš prvi i osnovni cilj je plasman u polufinale koji uslovno obezbeđuje odlazak na Olimpijske igre – zaključio je Pešić.
Svetsko prvenstvo je na programu od 25. avgusta do 10. septembra u Japanu, Indoneziji i na Filipinima, a Srbija prvu utakmicu igra 26. avgusta protiv Kine.