Vesti
Svet
Podoljak odgovorio Merkelovoj: Prestanite sa pravdanjem i ohrabrivanjem agresora
30.04.2023. 20:00
Izvor: Politika
Podoljak odgovorio Merkelovoj: Prestanite sa pravdanjem i ohrabrivanjem agresora
KIJEV – Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak kritikovao je danas izjavu bivše nemačke kancelarke Angele Merkel da je učinila sve što je mogla da spreči izbijanje rusko-ukrajinskog rata, optuživši je da je Evropu učinila potpuno zavisnom od ruskih energenata.
„Bivša kancelarka Merkel, koja je Evropu učinila potpuno zavisnom od ruskih energenata, pravda se: 'Učinila sam sve što je bilo moguće da sprečim da Rusija započne rat i za to sam dobila... jeftini ruski gas'. Fantastično”, napisao je Podoljak na Tviteru, prenosi Tanjug.On je kritikovao i insistiranje Merkelove na diplomatiji i pregovorima, upitavši je o čemu ima da se pregovara.
„Opet o jeftinom gasu iz Rusije? Ali da li to mora biti po cenu uništenih ukrajinskih teritorija i stotina hiljada nevinih ukrajinskih života? I što je najvažnije - sa kim? Sa zvanično priznatim međunarodnim ratnim zločincima? Posle 430 dana brutalnog rata, da li je zaista moguće tako duboko prezirati slobodu, tako otvoreno ignorisati ruske masakre i tako otvoreno mrzeti pravo Ukrajine na samoodbranu”, naveo je Podoljak.
On je bivšoj kancelarki poručio da, ukoliko ne može da ispravi greške iz prošlosti, prestane sa pravdanjem i ohrabrivanjem agresora. Merkelova je u jučerašnjem intervjuu za list „Cajt” izjavila da je upotrebila sva moguća sredstva koja su joj bila na raspolaganju u pokušaju da spreči izbijanje rata u Ukrajini.„To što nije uspelo, nije dokaz da je bilo pogrešno pokušati”, naglasila je bivša kancelarka Nemačke.
Ona je navela da je mnogo razgovarala sa bivšim predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom i akutelnim ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.
„Predsednik Zelenski je bio veoma kritičan prema sporazumima iz Minska. On je to rekao već tokom svoje predizborne kampanje kada je izjavio da ih smatra neizvodljivim”, rekla je Merkel.
U intervjuu za isti list, objavljenom u decembru prošle godine, bivša kancelarka Nemačke izjavila je da su mirovni sporazumi iz Minska 2014. godine bili samo kupovina vremena za Ukrajinu. Ona je navela da je „svima bilo jasno” da je reč o zamrznutom konfliktu i da problem nije rešen.
Ruski predsednik Vladimir Putin kasnije je poručio da je izjava bivše kancelarke potpuno neočekivana i razočaravajuća.