Vesti
Politika
„Nemamo razlog da slavimo praznik rada ali imamo motiv da se borimo“
01.05.2023. 20:00
Izvor: Novi Magazin
„Nemamo razlog da slavimo praznik rada ali imamo motiv da se borimo“
Nemamo razlog da slavimo praznik rada ali imamo motiv da se borimo, jer su radnicima otete i fabrike i dostojanstvo, glavne su poruke sa prvomajskog protesta u Zrenjanjinu.
Protest je počeo u podne kod biste narodnog heroja Servo Mihalja ispred ulaza u kombinat koji nosi njegovo ime. Nekadašnji prehrambeno-industrijski gigant sada je prazan kompleks. I to je samo jedan od najmanje 40 razloga za protest u Zrenjaninu, kažu organizatori.
Organizatori su podsetili da od 42 fabrike u tom gradu, danas posluju samo dve i da Zrenjanin koji je bio treći industrisjki grad u nekadašnjoj Jugoslaviji sada zavisi od sumnjivih investicija sa istoka i zapada.
„Imamo investicije sa istoka u vidu Ling Longa, gde smo videli demonstraciju položaja radničke klase, sa druge strane imamo investicije sa zapada u prethodnih 30 godina, koje su drastično smanjile plate radnicima i od kojih danas radnici nemogu da žive. I mi se onda pitamo da li radnici imaju danas šta da slave? Danas će svi ići da okreću krmenadle, a mi smo na nivou svinjskih repova. Mi smo u Zrenjaninu koji nema pijaću vodu, a voda je javno dobro. Mi smo ovde da poručimo da moramo hitno da izađemo iz defanzivnog položaja, odnosno, da mi branimo javno dobro, i da vratimo ono što je radničkoj klasi uzeto, jer je radnička klasa napravila ovaj grad“, izjavila je Tara Rukeci iz Zrenjaninskog socijalnog foruma.
Na današnjeg početku skupa, okupljenima su se obratirli radnici bivše Jugoremedije, posle čega su pošli u protestnu šetnju koju su završili kod toplane, gde su i predali svoj zahtev protiv privatizacije javnog dobra Elektroprivrede Srbije.