Vesti
Svet
Borelj predstavio predlog za usvajanje sankcija na nivou EU za osobe koje vrše korupciju
03.05.2023. 20:00
Izvor: Danas
Borelj predstavio predlog za usvajanje sankcija na nivou EU za osobe koje vrše korupciju
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj predstavio je danas predlog za usklađivanje krivičnih odredbi za borbu protiv korupcije unutar EU, kao i dodavanje na „crnu listu“ evropskih sankcija imena pojedinaca počinilaca korupcije gde god da su u svetu.
„Šaljemo jasnu poruku da EU nije otvorena za poslovanje za one koji su uključeni u korupciju gde god da se ona događa“, rekao je Borelj predstavljajući novi paket, prenosi Evropska spoljnopolitička služba (EEAS).
Borelj je rekao da ovaj paket za borbu protiv korupcije pokazuje da je EU rešena da se bori protiv korupcije na svojoj teritoriji i širom sveta.
„Ozbiljni činovi korupcije mogu takođe da prete miru i međunarodnoj bezbednosti omogućujući terorizam, organizovan kriminal i drugi kriminal. Zato moramo da proširimo naš obim rada i da se borim protiv korupcije širom sveta“, rekao je Borelj.
Sa današnjim predlogom o uspostavljanju režima sankcija u okviru zajedničke spoljne i bezbednosne politike usmerenog na ozbiljne činove korupcije širom sveta, Evropska unija bi mogla da zabrani počiniocima korupcije ulazak u EU, da im zamrzne imovinu u EU i da zabrani osobama iz EU da počiniocima korupcije stave na raspolaganje sredstva i ekonomske resurse.
Borelj je rekao da će zemlje članice i Savet EU doneti odluku o usvajanju ovog novog režima i zatim odlučiti kako će se on primeniti.
„Potpuno sam svestan da postoje različiti pogledi o upotrebi sankcija naše zajedničke spoljne i bezbednosne politike (CFSP) radi ciljanja korupcije“, rekao je on.
Borelj je rekao da je zato tako važno da se paralelno razmatraju unutrašnja i spoljna dimenzija, i da ovaj paket to znači.
„Rekao sam da sam svestan da će biti rasprava među zemljama članicama Saveta, ali sam uveren da će se predlog o sankcijama koji sam upravo podneo Savetu danas … pokazati kao koristan podstrek za zemlje članice da razmotre, odobre i naprave korak napred u borbi protiv korupcije“, rekao je Borelj.
Borelj je podsetio da EU već čini dosta u svom spoljnom delovanju da spreči korupciju i bori se protiv nje, da to čini sa partnerskim zemljama i na multilateralnim forumima.
„Naša podrška usmerena je na reformu javne uprave i zdravo upravljanje javnim finansijama, na izgradnju kapaciteta za policiju, podršku pravnim vlastima i uspostavljanje i jačanje specijalizovanih tela za borbu protiv korupcije,“ rekao je Borelj govoreći o dosadačnjoj podršci borbi protiv korupcije.
Naveo je kao primer da na Zapadnom Balkanu EU radi sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da podrži postizanje snažnijih rezultata u oblasti istraga, sudskog gonjena i konačnih presuda za korupciju.
U Latinskoj Americi Evropska unija radi na tome kroz program El PacCTO (Program Evropa Latinska Amerika za pomoć protiv tranzicionog organizovanog kriminala).
Na suzbijanju korupcije EU takođe radi u svom takozvanom Istočnom susedstvu zajedno sa Organizacijom za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), kao i sa organizacijom Transparensi internešenal (Transparency International).