Vesti
Svet
Većina Mađara protiv sankcija Rusiji koje uvodi EU
09.05.2023. 20:00
Izvor: Politika
Većina Mađara protiv sankcija Rusiji koje uvodi EU
Većina Mađara je protiv sankcija Rusiji koje uvodi Evropska unija, pokazalo je novo istraživanje Instituta Sent Ištvan.
Kako se navodi, 54 odsto ispitanika u potpunosti se ne slaže, a 17 procenata donekle se ne slaže sa odgovorom Evropske unije na rat u Ukrajini, sankcije koje je uvela i isporuku oružja, prenosi mađarska agencija MTI.Sa druge strane, devet odsto anketiranih se u potpunosti se slaže, a 13 odsto je izjavilo da se donekle sa slaže sa odgovorima Unije.
Istraživanje je pokazalo da politici EU kada je reč o ratu u Ukrajini, najviše protive Mađari starosti od 40 do 59 godina.
U Budimpešti je najmanji broj onih koji su protiv politike sankcija, pa je tako u glavnom gradu Mađarske 35 odsto ispitanih negativno ocenilo uvođenje restriktivnih mera.Istovremeno, istraživanje je pokazalo da 51 odsto stanovnik Budimpešte smatra da je Evropska unija sposobna da zaštiti svoje građane, dok je taj broj u ostatku zemlje 43 odsto.
Poverenje u EU najveće je među starosnom grupom 18-29 od kojih 56 odsto njih veruje u EU, a najniže u starosnoj grupi 50-59, među kojima tek 37 odsto ispitanika kaže da iam poverenja u EU.
Rukovodstvom Evropske unije je nezadovoljno 54 odsto Mađara, dok je njih 36 odsto zadovoljno.
U istraživanju se navodi da oko 40 odsto građana Mađarske veruje da je hrišćanstvo od vitalnog značaja za budućnost Evrope, dok još 40 odsto njih smatra da je ono donekle ili veoma važno.
Ukupno 10 odsto Mađara reklo je da hrišćanstvo uopšte nije važno za budućnost Evrope, prenosi Tanjug.