Vesti
Sport
Novak: Igrati protiv Italijana u Rimu? Kao u areni sa lavovima!
10.05.2023. 20:00
Izvor: B92
Novak: Igrati protiv Italijana u Rimu? Kao u areni sa lavovima!
Novak Đoković je narednih dana pokušati da po sedmi put osvoji krunu na Mastersu u Rimu.
Najbolji teniser sveta na svom 17. nastupu na Foro Italiku brani pehar osvojen prošle godine kada je u finalu pobedio Stefanosa Cicipasa.
Jasno je da neće moći da zadrži čelnu poziciju posle ovog turnira, jer će ga Karlos Alkaras preskočiti na listi, ali svejedno, Novak i Rim su uvek bili posebna priča.
Srpski teniser ima priliku da postavi rekord, da postane prvi igrač sa 17 četvrtfinala na nekom od turnira Serije 1.000.
U razgovoru za "Gazeta delo Sport", Novak je priznao da jako voli da igra na ovom turniru.
"Svakako da je jedno od najlepših sećanja ta prva titula 2008. godine, kada sam u finalu pobedio Vavrinku. Imao sam samo 20 godina, a osvojio sam trofej na jednom od najleopših i najvažnijih turnira. Tada još nije bio postavljen novi Centralni teren, igrali smo na Pjetranđeliju, što je verovatno najlepši teren, sigurno jedan od onih gde se strast i podrška osećaju najjače. Imao sam set zaostatka protiv veoma jakog rivala, ali uspeo sam da se oporavim, dokazavši da mogu da budem dobar i na šljaci. Svakako da se i drugih mečeva sećam sa zadovoljstvom, posebno onih protiv Federera i Nadala, jer pobediti njih je uvek imalo posebnog značaja, oni su protivnici koji su me pratili celog života", kaže Đoković.
Jedan od Novakovih trenera na početku karijere bio je Italijan Rikardo Pjati, što je još jedna veza sa Italijom. Tada je Novak naučio italijanski.
"U vašoj zemlji ima svega: tradicije, kulture, dobre hrane, strasti prema sportu i posebno za tenisom. Italija je naprečac osvojila moje srce. Prvo geografski, moja zemlja Srbija je blizu, skoro u susedstvu, uvek sam sa posebnom pažmnjom pratio šta se dešava u vašoj zemlji. I onda, veoma smo slični po karakteru, mi volimo da uživamo u životu, srdačni smo i strastveni, volimo jake emocije", dodao je Novak.
Iako je oduvek imao sjajnu podršku Italijana, Novak je priznao da ne bi voleo da se sastane protiv nekog od domaćih tenisera.
"Da vam kažem, kada neko od vaših igrača igra na Foro Italiku, to je neverovatno. Ta podrška vas tere da često igrate iznad svojih granica. Istovremeno, kao protivnik, nikad ne želite sa druge strane mreže Italijana, jer vam se čini da se borite u areni sa lavovima!", poručio je Novak.
Ipak, dodaje da je spreman i da se ne plaši izazova.
"Ne znam koliko ću još biti gladan titula, mogu da vam garantujem da je to još prisutno kod mene, barem sada. I to me mnogo motiviše", zaključio je šampion Rima.