Vesti
Svet
Kineska društvena mreža na udaru: Austrija zabranila korišćenje Tik Toka državnim činovnicima
10.05.2023. 20:00
Izvor: Novosti
Kineska društvena mreža na udaru: Austrija zabranila korišćenje Tik Toka državnim činovnicima
Posle Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Australije, Norveške i Francuske, i Austrija se sprema da zabrani TikTok.
Austrijske vlasti zabranjuju korišćenje kineske aplikacije na službenim telefonima svojih državnih službenika, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova te zemlje Gerhard Karner.
-Brojne zapadne zemlje, uključujući Britaniju, SAD i nekoliko drugih država Evropske unije već su zabranile TikTok iz bezbednosnih razloga, podseća Rojters.
I Evropska komisija, Evropski savet i Evropski parlament, takođe su zabranili korišćenje te aplikacije.
-TikTok će biti zabranjen na službenim mobilnim telefonima, a na privatnim telefonima van državne mreže će naravno biti moguće njeno korišćenje, rekao je Karner novinarima pre sastanka vlade odgovarajući na pitanje da li će političari moći da nastave da koristite aplikaciju.
TikTok je na udaru vlasti više država saveznica Sjedinjenih Američkih Država zbog straha da bi podaci korisnika iz aplikacije u vlasništvu kineske kompanije "Bajt Dens" mogli da završe u rukama vlasti u Pekingu, što "može da naruši zapadne bezbednosne interese".