Vesti
Sport
"Bio sam ovca među 20 vukova, kolege su okretale glave": Novak Đoković govorio o torturi u Australiji i čoveku kojeg će naći na Ju-Es openu
15.05.2023. 20:00
Izvor: Novosti
"Bio sam ovca među 20 vukova, kolege su okretale glave": Novak Đoković govorio o torturi u Australiji i čoveku kojeg će naći na Ju-Es openu
Novak Đoković je teniska crna ovca! Preslišao je idole Zapada Rodžera Federera i Rafael Nadala, objasnio svima gde je Srbija, pa ne čudi što ga na svakom koraku sapliću.
Naročito je to krenulo sa virusom korona, kada su Srbina prozvali "antivakserom" zatvorili mu vrata Australije, a SAD su tek skoro "dali dozvolu" Novaku da može kod njih.
Međutim, ni to ga nije sprečilo da nastavi da vlada tenisom, pa je Đoković i dalje jedini od "staraca" koji preslišava mlade nade, pogotovo na grend slemu. Pokazao je to Novak u Australiji, gde je rutinski osvojio trofej, a samo godinu dana ranije je prošao pakao u Melburnu.
Kao najgoreg kriminalca su ga zatvorili u "hotelsku sobu" ne dozvolivši mu da igra na omiljenom turniru, o čemu je Srbin pričao tokom mastersa u Rimu.
- Kakvo je to mesto gde su me držali? Zatvor. Nisam mogao da otvorim prozor. Ostao sam manje od nedelju dana, ali sam zatekao tamo mlade ljude, ratne izbeglice, koji su bili tamo jako dugo. Moj slučaj je služio da ih rasvetli, skoro svi su oslobođeni i to me teši. Mladi Sirijac je tamo bio već devet godina, sada je u SAD. Kada se vratim ovog leta, želim da ga ponovo nađem i vidim na Ju-Es openu. Osećam se povezano s njim - rekao je Đoković.
Srbin je još jednom otkrio šta se dešavalo iza "zatvorenih vrata" i ko je glavni krivac što je prošao torturu u Melburnu.
- Australijski sudija je prihvatio moju žalbu, ali me je ministar za imigraciju, koji ima ovlašćenja da deportuje koga hoće bez razloga, izbacio iz zemlje. Ali ja nisam prekršio pravila. Ušao sam u Australiju sa potrebnim i ispravnim dokumentima. Imao sam kovid i izlečio se. Poštovao sam pravila i nikoga nisam ugrožavao. Ipak, odjednom sam postao politički slučaj, onaj koji je ugrozio svet. Sistem, čiji su mediji deo, zahtevao je metu koja je bila suprotna mejnstrimu. A ja sam to postao. Dali su mi etiketu "no vax", potpuno lažnu stvar zbog koje mi je i dalje muka.
Ni kolege ga nisu podržale, što je Đokovića posebno zabolelo.
- Stavljen sam u sredinu, izdvojen kao "persona non grata." Našao sam se sam i osećao sam se kao ovca okružena sa 20 vukova. A sam čovek nema šanse protiv velikih medija. Međutim, brzo sam to zaboravo. Fokusiran sam na pozitivne stvari. Imao sam kovid po drugi put. Uvek sam prihvatao pravila, nisam mogao da idem u SAD i nisam otišao. Odustao sam od dva Ju-Es opena da bih ostao dosledan sebi. Potom sam se vratio u Australiju i pobedio. Ali sam bio razočaran, od strane medija i mnogih kolega. Kada je pola sveta protiv vas, onda vidite pravo lice ljudi. I mnogi od njih su okrenuli glavu, mnogo igrača i poneki organizator - objasnio je Novak.
Italijane je zanimalo i Đokovićevo mišljenje o ratu u Ukrajini.
- Jedino što mogu da kažem, kao dete rata, je ovo: u ratu niko ne pobeđuje! Rat je najružnija stvar u životu, čovekov najgori izum, najgora ideja u istoriji. Video sam dva rata, civilni u Jugoslaviji i bombardovanje. Rođen sam u Beogradu, video sam patnju svoje porodice, siromaštvo svoje zemlje. Rat je nešto veće od nas, samo se molite Bogu da se sutra prekine.
Novak nije optimista kada je u pitanju prekid sukoba između Rusa i Ukrajinaca.
- Nažalost, rat u Ukrajini je spor. Svakim danom je sve razorniji. Ima gradova razorenih, života prekinutih. Ima i šteta koje se ne vide, koje će trajati vremenom. Čitao sam članak o posledicama ratnih trauma: utiče na zdravlje, poebno na varenje. Imao sam problema sa mikrobiomom, karijera mi je krenula tek kada sam otkrio netolernaciju na gluten i mlečne proizvode, a to je možda povezano sa ratom. Ali najgore je, naravno, izgubiti voljenu osobu. Zato ne mogu da podržim bilo kakav rat protiv bilo koje zemlje.