Vesti
Svet
Lavrov: Rusija razmatra predloge iz Afrike i Latinske Amerike za rešavanje ukrajinske krize
17.05.2023. 20:00
Izvor: Politika
Lavrov: Rusija razmatra predloge iz Afrike i Latinske Amerike za rešavanje ukrajinske krize
BEOGRAD/MOSKVA – Rusija je spremna da razmotri predloge država Afrike i Latinske Amerike za rešavanje ukrajinske krize, dok Zapad insistira samo na planu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
On je novinarima posle razgovora s ministrom spoljnih poslova Belorusije, Sergejem Alejnikom, izjavio da postoje mirovne inicijative Brazila i Južne Afrike, prenosi Tas.„Na apele koje su nam uputili iz Latinske Amerike i afrički prijatelji, odgovorili smo da smo spremni da razmotrimo svaki njihov predlog, ali do sada, sem Kine, ni Brazil ni Južna Afrika nisu dostavili plan na papiru”, rekao je Lavrov, prenosi Beta.
Šef ruske diplomatije je dodao da države Zapada insistiraju da su spremne da razmatraju samo mirovni plan Zelenskog za rešenje rata u Ukrajini i da neće prihvatiti nikakve inicijative o kojima je Moskva spremna da razgovara.
„Evropa ne pokušava da sakrije svoj stav prema kineskoj mirovnoj inicijativi o Ukrajini, njen stav je isti kao i Vašingtona: da se ne razgovara o onome što odgovara Rusiji”, rekao je Lavrov.On je dodao da je jedini plan koji će Zapad podržati „plan Zelenskog u deset tačaka”.
Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa izjavio je u utorak da su predsednici Rusije i Ukrajine pristali da na odvojenim sastancima razgovaraju s delegacijom šefova afričkih država o planu za okončanje rata u Ukrajini, prenosi Asošiejted pres.
Upitan o tome šta misli o tome što će ruski predsednik Vladimir Putin i Zelenski afričke lidere ugostiti u Moskvi i Kijevu, zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Igor Žovkov je juče za Skaj Njuz odgovorio da je ukrajinsko rešenje jedino prikladno.
„Rat se vodi na teritoriji Ukrajine. Dakle, jedini prihvatljiv plan jeste i biće ukrajinski plan. Spremni smo da saslušamo predloge drugih država. Znamo za kineske ideje. Prošle nedelje je Kijev posetio predstavnik brazilskog predsednika. Ali jedini plan koji bi Ukrajina sprovela je plan Zelenskog”, rekao je on.