Vesti
Svet
EU i SAD osnovale zajedničku radnu grupu za zdravstvo, prioritet maligne bolesti, ženska prava i reproduktivno zdravlje žena
18.05.2023. 20:00
Izvor: Blic
EU i SAD osnovale zajedničku radnu grupu za zdravstvo, prioritet maligne bolesti, ženska prava i reproduktivno zdravlje žena
EU i SAD su osnovale novu, zajedničku radnu grupu za zdravstvena pitanja u okviru koje će se uspostaviti saradnja u oblastima malignih oboljenja, globalnih zdravstvenih pretnji, lanaca snabdevanja i infrastrukture, saopštili su danas komesarka EU za zdravstvo Stela Kirijakides i američki ministar zdravlja Gzavije Besera.
Radna grupa je formirana u okviru proširenja sporazuma o saradnji u rešavanju vanrednih zdravstvenih situacija poput pandemije kovida 19 koji je potpisan u junu prošle godine, prenosi Rojters. Već su formirane dve stručne komisije čiji rad će se fokusirati na prevenciju, rano otkrivanje i lečenje malignih oboljenja kod dece i omladine i malignitete pluća.
Stručne komisije za druge prioritetne oblasti tek će biti uspostavljene, a među prioritetima su ženska prava i reproduktivno zdravlje žena. EU i SAD nastoje da uspostave "postojane globalne mehanizme" za borbu protiv zdravstvenih pretnji, uključujući ptičiji grip, Marburgovu bolest, antimikrobne rezistencije kao i zdravstvena poremećaje nakon pandemije korona virusa.