Vesti
Politika
Ministarka Tanasković: Ispunjeni svi zahtevi poljoprivrednika, osim 300 evra po hektaru
19.05.2023. 20:00
Izvor: Politika
Ministarka Tanasković: Ispunjeni svi zahtevi poljoprivrednika, osim 300 evra po hektaru
Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je danas da su ispunjeni svi zahtevi poljoprivrednika osim da davanje po hektaru bude 300 evra pošto je to, kako je rekla, zakonski neizvodljivo.
Tanaskovićeva ističe da je o tome zahtevu poljoprivrednika spremna da razgovara tek za budžet za narednu godinu.
Ministarka je rekla za RTS da su i poljoprivrednici koji još uvek protestuju bili na sastancima u ministarstvu i vladi, ali da su javno odbili sastanak kod predsednika Aleksandra Vučića i sami odabrali da idu na proteste, prenosi Tanjug.
Podsetila je da su juče razgovarali sa osam poljoprivrednika na sastanku kod predsednika Vučića.
„Oni su izneli problem koji trenutno jeste realan u Srbiji, a to je problem viška mleka koje stoji. U celom lancu ima viška, od primarnog proizvođača kojem se otkazuje ugovor ili mu se spušta cena, preko prerađivača koji ima pune zalihe, do trgovinskih lanaca koji treba sada da sprovedu neke akcije i odreknu se dela marže da bi mleko moglo da se proda”, kaže Tanaskovićeva.
Naglasila je da su su sada prelevmani povećani na 300 dinara i smatra da će to definitivno zaustaviti uvoz, kako bi se koristilo mleko sa domaćeg tržišta.
„Sledeća stvar koja je tražena i ispunjena jeste da se zbog teške situacije stočarima pomogne direktnim davanjima. Već je bilo 30.000 dinara povećano davanje po grlu u 2023. godini, sada je i tih 30.000 povećano na 40.000. To će se isplaćivati odmah”, kaže Tanaskovićeva.
Ističe da država ima novca, da javni poziv traje do 23. maja, ali da će sigurno biti produžen za još neki dan da bi se svi prijavili.
Pratimo situaciju i ako javni poziv bude završen početkom juna, u julu će već sredstva biti isplaćena, najavljuje Tanaskovićeva.