Vesti
Politika
Vučić u Podgorici: Nismo presrećni zbog svake odluke Crne Gore, nisu ni oni srećni zbog svake naše odluke, naći zajednički imenitelj
20.05.2023. 20:00
Izvor: Danas
Vučić u Podgorici: Nismo presrećni zbog svake odluke Crne Gore, nisu ni oni srećni zbog svake naše odluke, naći zajednički imenitelj
Razlike koje postoje između dve države ne smeju da budu prepreka u razvoju bliskih odnosa, izjavio je danas u Podgorici predsdnik Crne Gore Aleksandar Vučić i naglasio da je dolaskom na inauguraciju predsednika Jakova Milatovića želeo da iskaže poštovanje prema Crnoj Gori, javlja RTCG.
Narod Crne Gore će u Srbiji imati iskrenog prijatelja i partnera. Moramo stvari da radimo na racionalnom nivou i da se trudimo da ti odnosi budu što je bolji mogući, rekao je Vučić.
On je istakao da ne zna sa kim bi Srbija imala više dodirnih tačaka, ako ne sa Crnom Gorom.
Jasno je da Crna Gora ostaje strateški opredeljena kao članica NATO saveza. Mi svoj vojni položaj doživljavamo drugačije, hoćemo ljubomorno da sačuvamo svoju vojnu neutralnost. Želimo da sami brinemo o svom nebu i svojoj zemlji, naglasio je Vučić.
Vučić pretpostavlja da će Milatović prvo posetiti Brisel, ali da je uvek dobrodošao u Beograd.Svaki napredak u bilo kojoj sferi društvenog života je za nas od izuzetnog značaja. Razumeo sam Milatovića da on želi jačanje ekonomskih veza. I jedni i drugi se nalazimo na evropskom putu, imamo razlike, ali to ne sme da bude prepreka u razvoju odnosa, istakao je Vučić.
Crna Gora ne pokazuje nepoštovanje prema Srbiji. Da li smo presrećni zbog svake odluke Crne Gore – nismo. Da li su oni srećni zbog svake naše odluke, naravno da nisu, ukazao je Vučić.
Zato je uvek bolje da nalazite zajednički imenitelj na osnovu kojeg možete da sarađujete, a ne da tražite tačke razdora i sukoba, dodao je on.Vučić je rekao da je razgovarao i sa predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, pored kog je sedeo na inauguraciji.
Poznajemo se dugi niz godina, normalno i racionalno razgovaramo. Važno je da gradimo pristojnije odnose sa Hrvatskom, rekao je Vučić.
U Hrvatskoj, što gore o meni pišu, narod me u Srbiji sve više voli. Što god se oni više raduju crnim danima u Srbiji, to narod više energije ulaže u Srbiju i trudi se. Ta mržnja koju sipaju protiv mene je nešto što mi ide u korist, rekao je Vučić.
Pogledajte naslov iz 2017, bio je jun ili jul, potpuno isti, Vučić je uplašen, gotov. Evo šest godina sam gotov, plašim se da ne bude ovih četiri ili pet da sam gotov, istakao je Vučić, dodavši kako je važno razumeti i poštovati razlike.Vučić je, prema izveštajima beogradskih medija iz Podgorice, rekao da nije srećan zbog prisustva predsednice Kosova Vjose Osmani na raznim forumima.
Vi znate šta piše u Ustavu Srbije. Ne zato što imam nešto lično protiv nje, već zbog svega drugog. Ali sam ipak došao. Ako baš pitate za protokolarne stvari, negde sam došao, a negde nisam. To ćete da vidite, istakao je.Želeo sam da pokažem poštovanje i koliko nam je važno da u Crnoj Gori imamo istinskog prijatelja. Svaki napredak je za nas od izuzetnog značaja. Razumeo sam Milatovića da želi jačanje ekonomskih veza, i jedni i drugi smo na evropskom putu. Neke razlike imamo, ne samo u regionu, ali to ne sme da bude prepreka prijateljskih odnosa. Ja bih se ponekad usudio da kažem i bratskih odnosa zaključio je Vučić.