Vesti
Politika
Dačić: Srbija nema problem sa usklađivanjem sa politikama EU - u delu koji ne narušava njene nacionalne interese
22.05.2023. 20:00
Izvor: RTV
Dačić: Srbija nema problem sa usklađivanjem sa politikama EU - u delu koji ne narušava njene nacionalne interese
Brisel - U Briselu je danas po podne počeo sastanak ministra spoljnih poslova Ivice Dačića sa komesarom za proširenje i susedsku politiku Oliverom Varhejijem.
Dačić će se posle sastanka obratiti medijima.
Šef srpske diplomatije je prethodno učestvovao na radnom ručku ministara spoljnih poslova EU i Zapadnog Balkana, u okviru današnjeg Saveta za spoljne poslove EU.
Radnu posetu Briselu, Dačić je počeo sastankom sa predsednikom Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom.
Dačić je ponovio stav da članstvo u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj Srbije, kao i jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta.
Kada je reč o napretku na evropskom putu, Mekalister je pozitivno ocenio proces reformi, kao i korake koje Vlada Srbije preduzima kako bi uskladila svoju viznu politiku sa EU, ali je takođe istakao važnost daljeg usaglašavanja spoljne i bezbednosne politike.
Šef srpske diplomatije Dačić rekao je da Srbija nema problem sa usklađivanjem sa politikama EU u delu koji ne narušava njene nacionalne interese.
Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, sagovornici su se složili da je dijalog i poštovanje preuzetih obaveza jedini način za postizanje dugoročnog mira i stabilnosti.
"Za Srbiju to pre svega znači formiranje ZSO", rekao je Dačić.