Vesti
Sport
O Nil: Jokić Supermen? Ništa niste pogrešili
23.05.2023. 20:00
Izvor: Danas
O Nil: Jokić Supermen? Ništa niste pogrešili
Nikola Jokić obeležio je finalni serijal Zapadne konferencije. Denver je sa maksimalnih 4-0 u pobedama izbacio Lejkerse, a srpski as je tokom serije imao tripl-dabl prosek.
Svako ko je ispario serijal sa Lejkersima po automatizmu je prihvatio da je Nikoli Jokiću pripala MVP nagrada za najboljeg igrača finala Zapadne konferencije koja je nazvana po čuvenom asu Mežiku Džonsonu.
Samo tokom ovog plej-ofa, Jokić je ostvario osam tripl-dabl učinaka po čemu je pretekao najboljeg u pomenutom parametru Vilta Čembrlejna koji je u dresu Lejkersa, početkom 70-ih godina prošlog veka, imao sedam takvih učinaka u jednom doigravanju.
Jokić je u četiri meča sa Lejkersima u proskeu beležio 27,8 poena, 14,5 skokova i 11,8 asistencija. Šutirao je sa 50,6 odsto uspešnosti iz igre i neverovatnih 47,1 odsto za tri poena!
Srbin je, uz Džamala Mareja, bio najzaslužniji za istorijski rezultata Denvera, s obzirom na to da se Nagetsi nikada ranije nisu plasirali u veliko NBA finale.
Neposredno nakon završetka četvrte utakmice, javnost se utrkivala u pohvalama na račun reprezentativca Srbije.
Poznat po svojoj duhovitosti, Šakil O Nil je napravio analogiju sa nadmikom koji je bio sinonim za njegovu dominaicju pod obručima tokom sjajne igračke kairjere.
– Rekli ste da je Supermen? Ništa niste pogrešili, slobodno nastavite u tom stilu.
Jokić nije samo najbolji dodavač među centrima, već jedan od najboljih kreativaca uopšte, u NBA ligi.
Veliko poštovanje za učinjeno ukazao mu je i Medžik Džonson, možda i najveći kreativac u istoriji košarke.
– Čestitam Nikoli Jokiću na prolasku u finale i što je oborio rekord Vilta Čemberlena po broju tripl-dablova u plej-of sezoni sa 30 poena, 14 skokova i 13 asistencija.
Darvin Hem, trener Lejkersa, čestitao je rivalu, poželevši mu puno sreće u velikom finalu.
– Paklen su tim. Imaju neverovatne dve udarne igle Jokića i Mareja. Želim im svu sreću. Srećan sam i zbog Majka Melouna, uradio je fenomenalan posao uspostavljajući kulturu u Denveru i stvorivši od njega teško mesto za igru rivalima.
U odnosu na prve tri utakmice, Eron Gordon je u četvrtoj dao ogroman košgeterski doprinos sa 22 poena.
Nedugo nakon trejda iz Orlanda, Gordon se veoma lepo uklopio u novu sredinu i čini se lako kliknuo sa Jokićem.
– Na terenu imamo sjajan odnos od prvog dana. Dobro se razumemo u igri. On sve čini jako jednostavnim. Vidi sve, „tera“ nas svojim primerom da budemo bolji, a ne tako što će da vrti glavom ili hladnim pogledom. On je maestro s loptom. A, van terena je stvarno sjajno videti koliku dubinu ima taj čovek. Kakav ima smisao za humor. Zabavno je poznavati ga i graditi odnos s njim, stvarati hemiju. Jokić je stvarno veličina.